Alla kan odla mat

Många är nyfikna på att odla grönsaker, både för njutningen och tryggheten. Men ger det något att odla mat på en balkong eller i en vanlig villaträdgård? Helt klart, enligt trädgårdsmästaren Elisabeth Vidlund Bjurman från kommunens parkavdelning.

Att samplantera växter, alltså sätta olika sorter på samma yta, är ett smart sätt att maxa odlingen.

– Du kan samplantera i en stor kruka, balkonglåda eller pallkrage, säger Elisabeth.

Tomat, basilika och tagetes gynnar varandra. Basilikan gör att tomaten blir sötare och tagetesen motverkar skadedjur som äter på rötterna. Kryddtagetes går för övrigt också att äta.

Elisabeth Vidlund Bjurvald arbetar som trädgårdsmästare på stadsträdgården och odlar även både blommor och grönsaker hemma i trädgården.

Balkongens möjligheter

Morot kan odlas på balkongen i en tio liters hink fylld med sand. Sanden blir varm, vilket moroten älskar.

– Morötter som odlas i en hink blir riktiga spikraka praktexemplar. Men du måste vattna varje dag. När blasten börjar växa på morötterna och de klipper gräset i området kan du ta gräsklipp och lägga på sanden som gödsel, säger Elisabeth.

Potatis kan odlas i en stor hink. Täck bottnen med tio centimeter ekologisk plantjord. Lägg ned tre potatisar. Täck över med tio centimeter jord.

– När blasten är tio centimeter lång ska du kupa den, alltså lägga på mer jord, så bara en bladrosett syns högst upp. När potatisen blommar är den färdig att skördas, säger Elisabeth.

I en hink eller stor kruka kan man också odla mangold, rabarber, smultron eller jordgubbar.

Du som bor i inglasad balkong kan använda det som växthus. Där kan du testa att odla exotiska grödor som aubergine, melon, passionsfrukt och vindruvor.

Ta in krukorna under vintern och förvara dem frostfritt med en temperatur på 10–15 grader, eller plantera i frosttåliga krukor som placeras på en frigolitskiva och linda in krukan med ett liggunderlag.

På balkongen kan du odla mat som räcker ända till jul.

Mat som räcker länge

– Grönkål och svartkål går bra på balkong eller friland. Kålen tål minusgrader och kan grävas fram under snön lagom till jul, säger Elisabeth.

Potatis kan lagras i månader i ett kallt förråd, eller i en hemgjord matkällare som består av ett nedgrävt betongrör. Pumpa, som myskpumpan ”Butternut”, kan förvaras i ett mörkt förråd eller kylskåp i upp till fyra månader.

Lättodlade basvaror

De grönsaker som det är lätt att odla mycket kallar Elisabeth för basvarorna, det är potatis, morötter och lök. Lök som odlas från frön hinner i vårt klimat utvecklas till salladslökar, medan sättlökar utvecklas till färdiga lökar under säsongen.

– Tomat kan man också få större mängder av, utmaningen är att lagra och hinna att konservera dem, säger Elisabeth.

Hur vet man när det är tid att så sina frön och sätta potatisarna om man odlar på friland? Det finns inget datum, men det är dags när jorden reder sig, alltså när du kan gräva utan att jorden kladdar fast på spaden och det går att kratta. När du har sått dina frön, täck med fiberduk för att skydda mot kyla och hungriga fåglar.

– Alla kan odla. Man får tillåta sig att experimentera och misslyckas. Man lär sig hela tiden, säger Elisabeth.

FAKTA

  • Du kan samplantera smart med squash, bönor och majs. Majsen blir ett stöd för bönan och squashens blad blir en marktäckare som håller fukt och ogräs borta.
  • Skörda flera gånger när du odlar rädisor, sallad eller kryddväxter. De kommer fort och kan sås flera gånger under sommaren.
  • Du kan locka solitärbin till dina odlingar genom att hänga upp ett bibatteri, som är en vedbit där du borrat många hål.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Malin Svedjeholm

Foto: Viveka Österman

Logotyp