80-årsjubileum för Norrbottens Lucia – en tradition med musik, historia och välgörenhet

Norrbottens Lucia är en tradition som har funnits i 80 år, och i år är det Sigrid Hjortsberg, 19 år, som får bära den ärofyllda titeln. Med rötter med fokus på välgörenhet och ett firande som fortsätter att växa och utvecklas varje år:

– Det är tack vare näringslivet som ser till att vi kan genomföra firandet och fortsätta utvecklas, säger Rolf Olsson, projektledare för luciafirandet.

Norrbottens Lucia är en tradition som startade 1944, en tid i Sverige när man tog emot stora mängder flyktingar, framför allt barn från Finland under andra världskriget. Sedan dess har samma fokus legat på stöd till flyktingar, men också på bidrag till lokala insatser i Norrbotten. Kröningen för Norrbottens Lucia äger rum torsdag 12 december, 19:00 i Luleå Domkyrka.

Årets Norrbottenslucia, Sigrid Hjortsberg

Årets Norrbottenslucia, Sigrid Hjortsberg.

Sigrid Hjortsberg, 19 år, är årets Norrbottens Lucia. Efter att ha genomfört sitt första luciatåg i skolan på onsdagen känner hon sig nu mindre nervös än för en vecka sedan. Att ha sina klasskamrater från Framnäs folkhögskola vid sin sida i tåget hjälper:

– Det är en trygghet att känna alla i kören, säger Sigrid Hjortsberg.

Hon är uppvuxen i Karlskrona, men flyttade till Framnäs folkhögskola i Öjebyn för att studera klassisk musik. Hon är imponerad av sitt nya hem i Norrbotten:

– Alla är så trevliga här uppe! Det är något speciellt med norrsken, kylan och naturen. Idag såg vi pärlemormoln också, berättar hon.

Förberedelserna har pågått sedan i höstas, med många låtar att öva in:

– Vår kommitté har gjort ett bra jobb med att välja ut låtar. Vi hade så många att vi fick rensa en del. Min favorit är "Stjärngossarnas visa."

Hon medger också att det är en hektisk period:

– Det är väldigt stressigt nu, det kan man inte ljuga om, men alla är väldigt taggade inför Luleå.

Att vara Lucia innebär dock en speciell utmaning – Sigrid, som annars sjunger i kör och spelar fiol, får inte sjunga:

– Jag sjunger ju själv i kör, så den enda nackdelen med att vara Lucia är att man inte får sjunga, säger hon med glimten i ögat.

Sigrid Hjortsbergs mormor var själv ett flyktingbarn från Frankrike under andra världskriget, vilket ger en särskild betydelse åt hennes roll som Norrbottens Lucia – en tradition som ursprungligen skapades för att stötta flyktingar i nöd.

Rolf Olsson

Rolf Olsson från Lions

Rolf Olsson har varit engagerad i Lions i sex år och är idag projektledare för luciafirandet. När han får frågan om någon höjdpunkt från sina år i föreningen lyfter han fram en specifik förändring:

– När vi slutade med nomineringen via Kuriren 2017 och istället började samarbeta med Björknäsgymnasiet i Öjebyn, har nivån på det musikaliska ökat enormt.

Han berättar också om en positiv attitydförändring kring killars deltagande i luciatåget:

– Tidigare var det svårt att få med killar. Jag tror att man såg det som en "tjejgrej." Nu är det inga problem alls, i år har vi nog omkring tolv killar med.

När det gäller vad man kan förvänta sig av kröningen på torsdag berättar Rolf att eleverna på Framnäs folkhögskola har haft full kreativ kontroll över musiken. Körens storlek är dessutom rekordstor i år:

– De har övat sedan oktober och har ett par nya inslag som inte har gjorts tidigare. Det blir också ett lyft med Leo från Idol, som är nominerad till Lions stipendium, avslutar Rolf Olsson.

Norrbottens Lucia har också gjort internationella avtryck. Under en tid åkte årets Lucia till Gran Canaria, där de deltog i firanden och etablerade en vänskapsrelation med kommunen Santa Lucía de Tirajana. Även om denna del av traditionen avslutades 2022, har ett samarbete mellan Luleå och orten fortsatt på andra sätt.

Lucia och tärnor i Svartöstadens gamla Folkets hus

Luleå lucia 1962, Christina Agebäck, med tärnor besöker Shopping. Fotograf: Okänd.

Lucia och tärnor i Svartöstadens gamla Folkets hus

Lucia och tärnor i Svartöstadens gamla Folkets hus. Ca. 1920. Fotograf: Okänd

Luciafirande i Råneåtrakten.

Luciafirande i Råneåtrakten. Ca.1950. Fotograf: Larsson Joel

Pontusbadet. Lucia och tärnor i bassängen

Lögarlucia, Pontusbadet. Lucia och tärnor i bassängen. Ca. 1960. Fotograf: Hasselgren, Åke

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Ida Lundh

Logotyp