Fairtrade City
Fairtrade City är en diplomering till kommuner som engagerar sig för rättvis handel och etisk konsumtion. Diplomeringen innebär att kommunen lever upp till kriterier som rör etisk upphandling, ett aktivt informationsarbete och ett utbud av Fairtrade-märkta produkter i butiker, på caféer, restauranger, hotell och arbetsplatser.
Fairtrade-märkt i kommunens verksamheter
Luleå kommun arbetar för att öka kännedom om, samt utbud och efterfrågan på, Fairtrade-märkta produkter. Under tio år som Fairtrade City har Luleå kommun försökt nå ut till invånarna på olika sätt, till exempel under stadens festivaler, genom föreläsningar, på skolor, i företagsnätverk, i lokalpressen och i samarbete med stadens butiker, caféer och restauranger.
Som Fairtrade City arbetar Luleå kommun också för att öka konsumtionen av Fairtrade-märkt inom kommunens egna verksamheter. År 2013 nådde kommunen en milstolpe då kommunfullmäktige beslutade att allt kaffe och te som köps in till kommunens verksamheter ska vara Fairtrade-märkt. Även bland övriga produktkategorier som köps in till kommunen eftersträvas en ökad andel Fairtrade-märkta varor.
Kommunens 10-årsjubileum som Fairtrade city kommer att uppmärksammas i samband med den jubileumsfest som hålls den 26:e september, med anledning av att Luleå fyller 400 år.
Luleå Fairtrade City-stipendium
Sedan 2018 delar kommunen årligen ut ett stipendium på 15 000 kr till någon eller några personer, företag, organisationer eller annat som har gjort en särskild insats för rättvis handel och Fairtrade i kommunen.