Lov att läsa, lyssna och lära

Potatislov, höstlov eller läslov - kärt barn har många namn. Oavsett benämning så har svenska elever lov från skolan under vecka 44. Ett lov som gärna får ägnas åt att läsa.
– På sportlovet tränar vi våra kroppar och på läslovet våra knoppar, säger Mairead Sandlund, bibliotekarie på Luleå stadsbibliotek.

Vi besöker stadsbiblioteket i Luleå på höstlovets första dag. Elva barn i åldern 3–7 år och åtta vuxna har samlats i Reginerummet för högläsning. Det är det gemensamma temat som biblioteken i Norrbotten satt för årets läslov.

– Det är inte bara för små barn man kan läsa högt, det är bra även för äldre barn och de som har svårt att fokusera. När man läser högt skapas en magi och det leder ofta till intressanta samtal, säger Mairead.

Bibliotekarien Mairead Sandlund håller i högläsningen på Luleå stadsbibliotek under vecka 44. Det är en av de aktiviteter som biblioteken i Norrbotten gör för att stimulera barns läslust under läslovet.

Selma Gruvris, 6 år, går i förskoleklass och har sitt första höstlov. Hon ska lyssna på sagor tillsammans med sin lillebror Alfred 3 år och mamma Johanna (bilden till höger). Selma kan inte läsa själv ännu, men lyssnar gärna.

– Vi har sagostund på skolan varje dag. Sandvargen är bäst, den läser vi nu, berättar Selma.

Högläsning – årets tema

Bibliotekarien Mairead håller i högläsningen tillsammans med sin hjälpreda, grisen Molly. Hon tar barnen genom böckerna Fia och djuren, ett kapitel av Haj-Jenny och avslutar med boken Bajskorv.

– Haj-Jenny tyckte jag var bäst, säger Selma och får medhåll av lillebror Alfred.

När Selma får höra att höstlovet tidigare kallades för potatislov för att skolbarnen skulle kunna vara hemma och hjälpa till med att ta upp potatis så rynkar hon på näsan.

– Då hade jag inte velat vara ledig, säger hon bestämt.

Mairead berättar att de brukar vara mycket folk på biblioteket under lovet. För ungdomar i åldern 13–25 år i Norrbotten har biblioteken under höstlovet startat en digital bokcirkel. Den kommer att fortsätta även efter lovet är slut. Mairead rekommenderar även Polarbibblo.se, barnens bibblo i Norrbotten. Förutom att barn kan ge boktips till varandra på sidan så kan den som vill anmäla sig på ”Din bok kommer” för att få en hemlig bok hemskickad under läslovet.

– Idén med läslov är att stimulera läslust i alla former; läsa, skriva och berätta. Det hoppas jag att vi gör, säger Mairead Sandlund, Luleå stadsbibliotek.

FAKTA Läslov

  • Bakgrund: Svenska elever låga resultat i PISA-undersökningen år 2012.
  • 2015 startas nätverket Läslov med mål att främja läsandet bland barn och unga.
  • PISA-undersökningen 2015 visade en förbättring av läsförståelse.
  • Biblioteken i Norrbotten samarbetar under läslovet och erbjuder olika aktiviteter för att uppmuntra läslust.
  • Barnens interaktiva bibliotek på nätet: www.polarbibblo.se
  • Digital bokcirkel för unga Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Stina Östman

Logotyp