Det är en av de första varma dagarna i Luleå den här våren. Entreprenaden har precis startat och grävmaskinerna schaktar ur där de nya spåren ska anläggas. Bredvid järnvägen ligger slipers och räls som lagts åt sidan för att det förberedande arbetet ska kunna genomföras. Vi står innanför Uddebovakten, på det området där järnvägen går ner till Victoriahamnen, Luleå Hamns industrihamn. Nere vid kajen lossas miljoner ton varje år, framför allt insatsvaror till ståltillverkningen. Järnvägsspåret är hamnens pulsåder och används vid alla transporter som går via järnväg till och från hamnen. Inom några år förväntas godsvolymerna öka markant, vilket även kommer att påverka transporterna på land. Nu ska kapaciteten på befintlig anläggning höjas, med ökad effektivitet och trafiksäkerhet som följd. Christoffer Drugge är infrastrukturansvarig på Luleå Hamn och ansvarar för både drift och underhåll av Luleå hamns järnväg. Han säger att upprustningen kommer att förbättra hela transportlösningen över kaj.
– Vi gör det för att möta industriernas behov av att öka sina godsvolymer. När arbetet är klart kommer vår anläggning att ha en utökad kapacitet där fler och tyngre tåg kan trafikera, säger han.
Det befintliga järnvägssystemet är redan i dag högt belastad, och de pågående industrisatsningarna i norra Sverige skapar ett behov av ett förbättrat transportnät. Axellasterna på Malmbanan är i dag 32,5 ton, vilket även Luleå hamns anläggning kommer att klara när arbetet är klart. Järnvägen som ska rustas sträcker sig från Trafikverkets spår, någon kilometer från hamnen, ner till anslutningen mot Victoriahamnen. Här på terminalområdet kommer ett spår att bli tre vilket möjliggör lokrundgång.
– Årets entreprenad omfattar förstärkningsåtgärder av två kilometer järnväg. Dessutom blir det två nya vägövergångar samt ny belysning och nya elektriska spårväxlar, säger Christoffer Drugge.