Klimatsmart arbete i Luleås parker

Under sommaren har Luleå kommuns parkarbetare provat olika batteridrivna redskap. Målet att minska utsläppen av koldioxid och minska Luleås klimatpåverkan. Som en bonus blir också parkarbetet både enklare - och tystare.

– Det har varit en positiv upplevelse. Vi slipper arbeta i bensinångor och de här redskapen är lättare att handskas med och som bonus är de även mycket tystare än de bensindrivna, säger Marguerithe Björklund och Susanne Öberg, parkarbetare i Gammelstad.

Marguerithe Björklund kör parkdriftens tysta och miljövänliga elbil som varit i drift i Gammelstad sedan 2018.

Elbil och batteridrivna arbetsredskap

Sedan 2018 kör parken eldrivna arbetsfordon i bland annat Gammelstad. De kommer susande efter vägen utan avgaser eller ljud. Det är tur att möjligheten finns att slå på ett varningsljud och blinkande ljus på taket. Den här sommaren har man på provfyllt bilen med batteridrivna arbetsverktyg som gräsklippare, grästrimmer, lövblås, häcksax och grensåg.

– Det här är ett nytt område för oss och vi vill utreda om det är möjligt att utveckla. Det är viktigt att redskapen fungerar i vår verksamhet, säger Anna-Marita Johansson sektionschef för parkdriften på Luleå kommun. 

De batteridrivna arbetsredskapen är en positiv bekantskap för Luleås parkarbetare.

Redskapen utvecklas

Det märks att redskapen är ganska nya på marknaden och det finns områden som behöver utvecklas. Något som Marguerithe och Susanne är snabba med att förklara.

– Vi har fått vara uppfinningsrika för att lösa en del problem. Det handlar bland annat om att redskapen inte är anpassade för kvinnor.

Med ett spännband drar Susanne Öberg ihop batteriets sele framtill (se bild), för att det ska hänga kvar på ryggen. En annan egen uppfinning är att hänga på tunga muttrar på grästrimmern för att balansera upp den. Den var för lätt baktill och blev svårarbetad. Det är något som tillverkarna tagit till sig och nya modeller ska ha bättre balans med inbyggd tyngd.

Klimatsmarta alternativ

De batteridrivna arbetsredskapen och elbilarna minskar Luleå kommuns klimatavtryck genom minskade koldioxidutsläpp. Elbilen i Gammelstad har nästan kommit upp i 400 mil på en säsong vilket ger en miljövinst på nästan 500 kilogram utsläpp jämfört med en personbil som släpper ut 122 gram per kilometer. Jämför vi med de arbetsbilar som använts tidigare är miljövinsten ännu bättre.

Sammantaget har parkdriften med sina tre elfordon skonat miljön från nästan 1,5 ton koldioxid. En viktig del i Luleå kommuns arbete med att minska sitt klimatavtryck.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Anita Sundberg

Logotyp