Actionspäckad tävling när SM i stadioncross gick av stapeln under SM-veckan

Efter månader av förberedelser och byggande av bana gick SM-tävlingen i stadioncross av stapeln i Sunderbyn på SM-veckans fjärde dag. Under lördagen gjorde 30 herrar och 10 damer upp om medaljerna i klasserna Open och Damer Stock.

Luleå och Boden står gemensamt som värdar för SM-veckan under vintern 2024. På arenor och lokaler i grannkommunerna kan du komma nära sporternas absoluta stjärnor och se sporthistoria ske i realtid. Läs mer om SM-veckan 2024, ta del av tävlingsresultat, program och mycket mer här. Länk till annan webbplats.

För att bygga banan har snö tippats på området sedan första snöfallet i vinter.

– Startfältet på dessa tävlingar är väldigt bra, säger Tobias Eklund, Svemos operativt ansvariga för snöskotersporten i Sverige, och berättar att förarna kom från hela Sverige.

Stadioncrossen bjöd på en riktig rysare där Emil Hansson, Norra bredåkers motorklubb, Boden, jagade Alfred Gunnarsson, Team Walles MK, som låg i täten. Emil Hansson slutade upp som tvåa. I damklassen segrade Wilma Jonsson, Bygdsiljum motorklubb, Skellefteå. Hon drog ifrån tidigt och vann med god marginal.

Alfred Gunnarsson, Team Walles MK, gick i mål först i finalen, tätt följd av Emil Hansson, Norra Bredåkers motorklubb.

Tävlingen arrangerades av Luleå Motorsällskap i samarbete med Svemo, Riksidrottsförbundet, SVT, Luleå kommun och förberedelserna påbörjades i november och har pågått sedan dess.

– Området har använts som snötipp eftersom anläggningar kräver otroligt mycket snö för att bygga alla dessa hopp. Kommunen har sedan första snöfallet kört snö till banan från parkeringar och andra områden i samband med snöröjningen. Banan kan inte byggas för tidigt utan bör byggas några dagar före tävlingen för att bibehålla rätt struktur. Läktarna byggdes av snö för att få bra höjd och på så sätt skapa publikplatser där man har en jättebra utsikt över hela banan, säger Roger Sundström, ordförande i tävlingskommitén för Luleå Motorsällskap, och fortsätter:

– Vi är nöjda med hur tävlingen genomförts. Vi har klarat att hålla alla deltider för att klara TV-sändningen som har legat på minutnivå. Otur med vädret har inte bara varit ett problem under tävlingsdagen utan också dagarna före, men vi har fantastiska funktionärer där vissa har jobbat dygnet runt. Vad vi har förstått så är också Rikdsidrottsförbundet, Svemo, SVT och Luleå kommun nöjda med tävlingen.

– Denna typ av tävling är alltid rolig att anordna då det är en tajt bana och publiken får stå ganska nära och bevittna mycket fart och action. Det har varit mycket roligt att göra detta tillsammans med Luleå Motorsällskap som har lagt ner massor med tid på detta och har gjort ett fantastiskt jobb, tillägger Tobias Eklund.

Wilma Jonsson, från Bygdsiljum motorklubb, vann finalen med god mariginal.

De hoppas kunna arrangera fler SM-veckor.

– Absolut vill vi ha fler SM-veckor och gärna i norra delarna av Sverige där det kommer snö naturligt. SM-veckan är en stor grej med många spännande idrotter och många timmars sändning i tv, säger Tobias Eklund.

FAKTA

  • Stadioncross är en variant av skotercross med korta och intensiva heat och höga och extrema hopp. Klasserna är Open och Damer Stock. Klassen Open har tre kvalheat med tio förare som mest. I finalen möts de tio bästa förarna i ett heat. I klassen Damer Stock körs ett kvalheat som sedan avgör i vilken ordning förarna får välja startspår i finalen. Läs mer här. Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Linda Sundström

24 mars 2024

Logotyp