Unika möjligheter på lokalt skrädderi

På Sömnadskollektivet får nyanlända en unik möjlighet att komma in på arbetsmarknaden och jobba med det de är utbildade till. Nu satsar det kooperativa skrädderiet på att utöka sin verksamhet.

Solen lyser in genom de stora fönsterna och värmer upp Sömnadskollektivets lilla lokal. Just nu är det behagligt men om några timmar kommer det bli varmt.
Utanför tornar Luleå Domkyrka upp sig och runt det stora vita arbetsbordet står Anna Heikki tillsammans med Sharifullah Mohammad och Mohammad Usman Aslami. De lagar gamla kläder, syr upp nya, byter dragkedjor och tillverkar egna produkter som de frukt- och grönsakspåsar som säljs via Coop.

Sharif Allah Mohammad Omar, Anna Heikki tillsammans och Mohammad Usman Aslami.

– Det finns inte så många verksamheter av det här slaget i Sverige. Här finns en unik möjlighet att jobba med det du är utbildad till, konstaterar Anna Heikki som är verksamhetsledare för Sömnadskollektivet.

Anna var den som först fick idén till projektet via det egna företaget Kläder & form.

– Jag jobbade länge ensam och sökte kollegor, någon att dela arbetsuppgifterna med. Det är många som efterfrågar våra tjänster. Sedan träffade jag Usman som hade otroligt stor kunskap och tänkte att vi borde kunna göra något av det här.

Sömnadskollektivet började som ett projekt 2017 mellan Anna Heikki, Arbetsförmedlingen och Coompanion, ett företag som arbetar för att främja entreprenörskap. Målet var att skapa både arbete och möjligheter till arbetsträning och praktik inom den specifika branschen. Snabbt upptäcktes potentialen i de kunskaper som många människor som kommer till Sverige har med sig.

Idag arbetar fyra personer på Sömnadskollektivet, två stycken är också här på arbetsträning. Mohammad Usman Aslami har varit med från start, ett år efter att han kom till Sverige från Afghanistan.

– Jag har jobbat som skräddare i 50 år i Afghanistan och Iran, och även haft eget företag. Just nu jobbar jag halvtid men jag hoppas det kan bli mer. Jag trivs här, säger Usman Aslami och Anna Heikki fyller i:

– Det var så skönt när Usman började. Han kan herrskrädderi och är väldigt erfaren. Och snabb! Mycket snabbare än vad jag är.

I höstas började även Sharif Allah Mohammad Omar. Han kommer också från Afghanistan där han jobbade som både skräddare och lärare.

– I Iran där jag bodde ett tag hade jag egen butik. Jag sydde brudkläder och uniformer men lagade också kläder, som här. Drömmen, och vår plan, är att kunna ta emot ännu mer jobb.

– Vi kompletterar varandra bra och har en helt annan kapacitet nu. Så småningom tänkte vi även erbjuda kurser och öppna verkstäder, säger Anna Heikki.


SKRÄDDERI

Sharif Allah Mohammad Omar började på Sämnadskollektivet i höstas.
Kommunikationsbyrån Geektown, också de baserade i Luleå, vann 2018 Svenska Designpriset
för sin grafiska form åt Sömnadskollektivet. Etiketten i plagget är ett exempel på det.

Text: Mariana Vnuk

Foto: Peter Älvstrand

08 juli 2019

Logotyp