"Tjejerna är som mina extrabarn"

Camilla Karlström är fotbollstränare i LIRA BK. Hon är en av alla de eldsjälar i klubb- och föreningslivet som lägger ner både tid och engagemang helt ideellt. Det är tack vare dem som verksamheterna går runt.
­– Jag ser det inte som en uppoffring. Det är ett sätt att leva, och jag trivs med det, säger Camilla Karlström.

Så här års tränar de flesta av kommunens lag i Arcushallen i Karlsvik. Den här kvällen har LIRAS damer junior träning och hallens stora fotbollsplan är uppdelad mellan flera olika lag.

Minst två timmar, tre kvällar i veckan under lågsäsong, står Camilla Karlström på den gröna konstgräsplanen och coachar tjejerna i laget. Men hon är inte ensam, hon delar ansvaret med två andra tränare. Under högsäsong är det än intensivare. Fler träningstillfällen, matcher och cuper både vardag och helg.

Camilla Karlström är fotbollstränare i LIRA BK för damer junior.
– Att vara tränare är ett sätt att leva, och jag trivs med det, säger hon.

Hon har följt laget sedan de bildades för ungefär åtta år sedan. Den egna dottern och många av de andra spelarna är kvar sedan starten, vilket är lite ovanligt.
– Många tjejspelare droppar av allt eftersom de blir äldre, men vi har lyckats få de flesta att fortsätta, säger Camilla Karlström.

De relationer som byggs upp mellan tränare och spelare är en bidragande orsak till Camilla Karlströms engagemang.
– Jag har flera roller, säger hon. Tränare, resurs, psykolog och mycket annat. De här tjejerna är som mina extrabarn.

Hon ser många positiva saker med att barn och ungdomar fostras i en lagsport. Till exempel kamratskap och gemenskap, men också att lära sig visa hänsyn.
– Vi har jobbat mycket med de här bitarna i laget, säger Camilla Karlström, och fortsätter:
– Egentligen är det riktigt bra förberedelser inför vuxenlivet.


Bollar, koner och annan utrustnig flyttas och läggs ut för de olika övningarna. Så småningom är det dags för spel och de stora målburarna rullas på plats.

För att laget ska gå runt ekonomiskt är det viktigt att både spelare och föräldrar kan hjälpa till på olika sätt. Träningskläder, matchställ, resor och annat ska bekostas.

– Det är en stor apparat, menar Camilla Karlström, och många gör ett fantastiskt jobb. Försäljning av fika och lotter, fixa extrajobb, bokning av resor och logi. Periodvis har jag ansvarat för flera delar och det har blivit nog så tungt, medger hon.

På dagarna arbetar Camilla Karlström som chef på Gammelstads Hälsocentral. Ett jobb som inte alltid innebär 40- timmars vecka. Hennes egen träning har inte varit prioriterad, men i takt med att de två egna barnen blir äldre ser hon en ljusning.

– Min tid kommer så småningom. Just nu vill jag fortsätta att träna min dotters lag. Även om man ibland känner sig sliten så är det värt det. Jag får så mycket energi tillbaka av tjejerna, säger Camilla Karlström, med famnen full av bollar.

Träningen går mot sitt slut. När Camilla Karlström väl är hemma för kvällen har klockan blivit tio. Om två dagar är det träning igen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Susanne Lindholm

Logotyp