Tio öre doppet på Luleås gamla kallbadhus

Vinterbadning är populärt och frågan om att bygga ett kallbadhus i Luleå har åter aktualiserats. Men hur har det sett ut på badhusfronten ur ett historiskt perspektiv?

Stora skuggan, det första kallbadhuset som byggdes på Gültzauudden.

Det har funnits två kallbadhus på Gültzauudden. Det första kallbadhuset hette Stora skuggan och ett dopp kostade 10 öre. Kallbadhuset byggdes 1906 på Gültzauuddens östra sida, åt samma håll som Norrbottensteatern, intill den mindre badplatsen.

På Stora skuggan gällde skilda badtider för damer och herrar och under det första året fick omkring 50 barn gratis simundervisning här. Kallbadhuset främjade såväl simkunnigheten som de sociala kontakterna. Simsporten i Luleå kom dessutom att blomstra under 1930-talet.

– Stora skuggan stängdes emellertid 1938 då vattnet i området, på grund av utsläpp från fartyg, inte ansågs hälsosamt, berättar Lars Mandahl på Luleå turistcenter.

Strömmande rent vatten

Redan året innan hade Luleå simsällskap fått en summa på 10 000 kronor för att anlägga ett nytt kallbadhus på udden. Det skulle byggas på andra sidan av den stora badplatsen, mot Bergnäset, där vattnet skulle vara strömmande och rent. Anläggningen invigdes 1938 under namnet Gültzaubadet inför 2000 gäster och det var i bruk till slutet av 1950-talet.

– Inget av de två gamla kallbadhusen har bevarats, men stenpiren som ledde ut till Stora skuggan finns
fortfarande kvar.

Varma bad i Luleå

Varmbadhusen har också sin historia. Redan 1885 fick Luleå sitt första varmbadhus i kvarteret Ripan. Det byggdes på privat initiativ och via bidrag från kommunen bedrevs simskola för barn. Från 1920-talet och framåt gick diskussionerna varma om huruvida staden borde satsa på ett nytt varmbadhus eller inte. Efter andra världskriget, vid den dåvarande ekonomiska uppgången, beslutade stadsfullmäktige äntligen att bygga ett nytt varmbadhus då det gamla sedan länge var otjänligt.


– 1957, samma år som Gültzaubadet lades ner, invigdes det nya varmbadhuset Pontusbadet i Luleå centrum. Det är som bekant fortfarande i bruk. Fokuset har genom tiderna gått från hygien och disciplin mot tillgång till idrott, folkhälsa och en meningsfull fritid, säger Lars Mandahl.

Nya planer på ett kallbadhus

Enligt Pontus Wikström, ordförande i föreningen Kallis, ser framtiden ljus ut för alla kallbadsentusiaster i Luleå. Han menar att ett kallbadhus på en flytande betongbrygga i Luleåälven kan bli verklighet innan årets slut.

– Vi är mitt uppe i tillståndsprocessen med kommunen och länsstyrelsen, säger han till Vårt Luleå.

Planen är att betongbryggan gjuts i sommar och att bygget startar till hösten. Historien upprepar sig således, i det här fallet till glädje för många.

 

Tre badsugna män på Stora skuggan.

Tre badsugna män på Stora skuggan.

Gültzaubadet med tillhörande hopptorn var en stor sim- och badanläggning.

Gültzaubadet med tillhörande hopptorn var en stor sim- och badanläggning.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg och Birgitta Lindvall Wiik

Foto: Arvid Moberg, AB Almquist & Cöster samt Martin Nilsson/Luleå kommuns stadsarkiv

7 juli 2025

Logotyp