Skärgården i väntans tider
– vad är på gång inför sommarsäsongen?

Äntligen sommar och förberedelserna i Luleå skärgård är i full gång. Den 7 juni är det premiär för turbåtstrafiken och nu, efter islossningen, är det mycket som ska ske på kort tid.

Det är bråda dagar för besättningen på Luleå kommuns arbetsbåt "Nord". Mycket ska fixas och servas efter den långa och hårda vintern.

– Vi går i väntans tider samtidigt som vi som på olika sätt jobbar med skärgården har mycket att göra. Efter vintern med isens påfrestningar krävs till exempel en hel del underhållsarbete för att hålla skärgårdens alla anläggningar i fint skick, säger Lars Mandahl på Luleå turistcenter i Kulturens hus.

Årets turlista är redan klar och den kan hämtas på turistcenter. Den finns även i digital version på Luleå kommuns hemsida, www.lulea.se/skargard Länk till annan webbplats. . Men för den som vill sova gott med havsutsikt i skärgården i sommar gäller det att skynda sig.

– Kommunens skärgårdsstugor är som vanligt mycket populära, så mitt råd är att passa på att boka nu för ett härligt äventyr med övernattning i sommar. Just nu sker storstädning av stugorna inför sommarsäsongen, säger Lars Mandahl.

Förra veckan sjösattes kommunens arbetsbåt ”Nord” och besättningen där har fullt upp med allehanda aktiviteter. Bland annat ska flytbryggor läggas på plats och farleder ska märkas ut med så kallade ”prickar”. Allt för att bekvämligheten och säkerheten ska vara på topp för sommarens skärgårdsbesökare.

Uppskattade ferieungdomar

Iida Larsson, samordnare på Luleå kommun, har ett viktigt uppdrag inför sommarsäsongen i skärgården. Hon utbildar och hjälper de gymnasieungdomar som via kommunen fått sommarjobb på tre av skärgårdens mest välbesökta öar.

– Varje sommar har vi ett antal gymnasieungdomar som jobbar som hamn- och stugvärdar på Junkön, Kluntarna och Småskär. Det är ett både roligt och ansvarsfullt uppdrag att ta emot och serva de gäster som kommer till öarna. Hamn- och stugvärdarna är mycket populära bland skärgårdens gäster och gymnasieungdomarna får tack vare uppdraget både arbetslivserfarenhet och fina sommarveckor i skärgården, säger hon.

Muddring och nya bryggor

Iida Larsson berättar att det för närvarande pågår muddring på Junkön för att bibehålla djupet i hamnen. Här förbereds det även för två nya bryggor varav en är en gästbrygga och den andra är en miljöbrygga för sophantering. Den sistnämnda kommer dock att vara klar först till sensommaren eller hösten. Dessutom har de fundament som håller uppe caféet, bastun och skärgårdsmuséet renoverats.

– Arbeten har även gjorts på flera andra öar, bland annat på Kluntarna där turbåtsangöringen renoverats för att säkerställa att besökare resande med turbåten även i fortsättningen ska kunna ta sig ut till ön. Bryggorna på Småskär och Brändöskär kommer också att vara nyrenoverade för säsongen. Sist men inte minst så renoverades även vågbrytaren vid Södra hamnplan under hösten 2023, avslutar hon.

Skärgårdens dag – skoj för hela familjen

Luleå kommun anordnar också Skärgårdens dag den 15 juni. Här samlas Luleåbor och tillresta på Södra hamnplan för att fira och njuta av det allra bästa som skärgården har att erbjuda. Föreningar och företag med koppling till skärgården visar upp sig och det blir en härlig dag för både stora och små.

 

 

Målning av sjömärken är också en viktig syssla inför sommarens båttrafik.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Pär Johansson

Logotyp