Pia och Mari satsar under pandemin

Spetskål kokt i havsvatten och gräddsås smaksatt med grillad björkved. På restaurang Arkipelag satsar ägarna Mari Wigren och Pia Huuva på att släppa loss sin galenskap – och bli Norrbottens första restaurang att nå Michelinstjärnan.

Ni satsar på en ny restaurang mitt under pandemin. Berätta!

Mari Wigren:

– Jag och styrelseledamoten Pia Huuva har letat efter en lokal jättelänge, för att starta upp en nyskapande restaurang. Och helt plötsligt hittade vi den. Lokalen, som ligger i det nya bostadsområdet Kuststad, ser ut som en dröm jag haft – jag föll på en gång. Vi valde helt enkelt att tro på Arkipelag, även om det är en pandemi. Sedan är vi rätt galna båda två!

Pia Huuva (till vänster) och Mari Wigren (till höger) i Ettans båthamn i Södra hamn. Bakom dem syns det nya bostäderna i Kuststad med nyöppnade restaurang Arkipelag i bottenplan.

På vilket sätt kommer galenskapen att synas på Arkipelag?

Mari Wigren:

– Det här är min femte, och sista, restaurang som jag öppnar. Därför vill jag att Arkipelag ska rymma allting som jag inte vågat göra på mina andra restauranger. Att på riktigt experimentera med mat. Såser och pommes i all ära, men jag vill komma ifrån det här. Jobba med råvarorna på ett annorlunda sätt; koka spetskål i havsvatten och smaksätta gräddsås med grillad björkved. Få fram smaker med andra metoder än de traditionella.

Ni har ju båda väldigt gedigna bakgrunder inom restaurang- och entreprenörvärlden. Vad tar ni med er in i den här restaurangen?

Pia Huuva:

– Mari är stormen och är lugnet. Nejdå, skämt åsido! Jag stöttar till fullo Mari och personalen i deras mat-magi-skapande, och tillsammans ska vi forma ett nytt och gott besöksmål i Luleå.

Vad vill ni uppnå?

Mari Wigren:

– Slutmålet är att vara en av Norrbottens första restauranger som får en Michelinstjärna, och då krävs det ju en hel del. Det kommer bli den tuffaste utmaningen i livet. Jag sätter alltid höga mål för mig själv, och kan bli sur ibland! Men då är det bara att ta ett steg tillbaka, börja om och försöka hitta andra vägar.

En Michelinstjärna delas endast ut baserat på maten som serveras. Fem kriterier vägleder inspektörerna i bedömningen: kvaliteten på råvarorna, hantverket, personligheten, värde för pengarna och kvalitet över tid. 18 restauranger i Sverige har en eller flera stjärnor.

Text: Elin Carlansson

Foto: Linda Granberg och Forsenmedia

Logotyp