På strövtåg i hembygden

I Luleå kommun finns många vandringsleder, badplatser, grillplatser, utegym, offentlig konst
och mycket mer. Ge dig ut i sommar och upplev din fina hembygd!

Tack vare kommunkartan hittar du lätt till intressanta utflyktsmål av olika slag. Kolla in kommunkartan här: kartor.lulea.se/kommunkarta Länk till annan webbplats.

Bygden kring Råne älv är ett fantastikst utflyktsmål för både kortare och längre turer.

Tips på fina vandringsturer!

Råne älvdal – orört och naturskönt

Råneå älvdal omgärdar en fin skogsälv där man kan fiska allt från lax till kräftor. Även i övrigt har området ett intessant djurliv och variationsrik flora.

Här finns en rik kulturhistoria och intill älven ligger till exempel många klassiska Norrbottensgårdar i fint skick. Landskapet är bördigt och möjligehterna till vandring och camping är goda. Dessutom finns fina rastplatser och raststugor i området.

Gammelstadsviken – lugn och ro för kropp och själ

Detta naturreservat har, förutom vacker natur, ett rikt fågelliv, grillplatser, dass och fågeltorn med mera. Det ligger cirka fyra kilometer utanför Luleå centrum. Här finns flera olika leder och du finner lugn och ro för kropp och själ.

Läs mer om Gammelstadsviken i vår nypublicerade artikel som du finner här:
https://vartlulea.se/arkiv/upplevelser/paturigammelstadsvikensvackranatur.5.1f66df0c18fde458a60e08c.html Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Kluntarna och Småskär

I Luleå skärgård är det alltid nära till fin vandring och äventyr av olika slag. När det gäller vandring så har till exempel öarna Kluntarna och Småskär fina, utstakade vandringsleder. Hit tar du dig enkelt med turbåtstrafiken från Södra hamnplan eller med egen båt, då det finns väl fungerande gästhamnar.

Strövstigarna tar dig, beroende på vilken ö du väljer, till exempel till fina klippformationer, badplatser, klapperstensfält, gammelskog och sjöbodar. Härligt, eller hur?

Vill du veta mer?

Luleå turistcenter, som ligger på entréplan i Kulturens hus, tipsar dig gärna om ytterligare vandringsleder och/eller tips inför dina sommaräventyr!

 

På Kluntarna kan den som vågar klättra upp i det här utkikstornet. Det ligger i närheten av klippformationen "Kluntgubben".

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Marina Wikberg

Foto: Helena Holm

Logotyp