Lyckad sommar på Södra hamnplan

Den åttonde årgången av Södra hamnplan sommar är avslutad. ”Det har varit jättelyckat på alla sätt, även om vädret varit lite ostadigt emellanåt”, säger Ida Hedman, projektledare för konceptet.

Efter två somrar med anpassningar och restriktioner till följd av pandemin, tilläts Södra hamnplan återigen slå ut i full blom i år. Matvagnarna var där liksom kiosk- och kaféförsäljningen samt traditionsenlig sandstrand med tillhörande palmer. Sportoteket fanns på plats med gratis utlåning av sportprylar – och naturligtvis en massa uppskattade aktiviteter för besökarna.

Södra hamnplan har även i sommar blivit Luleås eget ”Kran Canaria”. En uppskattad träff- och aktivitetsplats för Luleåborna.

– Det har absolut märkts att restriktionerna är borta. Vi har haft gott om besökare, som mest 500 på en dag, och även under dagar när vädret varit lite sämre har besökarna hittat hit, säger projektledaren Ida Hedman.

Tillsammans med Elina Petersson har Ida Hedman även fungerat som handledare för de skolungdomar som feriejobbat på platsen. Ett 30-tal ungdomar har varit igång tre veckor vardera under de nio veckor Södra hamnplan hållit öppet.

Ferieungdomarna har själva anordnat och organiserat aktiviteter för besökarna, som exempelvis vattenkrig, pysselstunder och musikquiz. Och sommarens höjdpunkt, enligt Ida Hedman:

– Bubbelblåsningen vi hade i slutet av sommaren är ett roligt minne. Det blåstes stora och små bubblor och det var barn, hundar och vuxna om vartannat och så mycket smittande glädje och skratt, säger Ida Hedman.

Kiosken gav mersmak

Även externa besök från Jägarförbundet, Luleå R/C Club samt blåljus- och räddningspersonal har stått på programmet, liksom morgongympa med Hermelinen på onsdagarna.

Nytt för i år har varit ett försök med kioskförsäljning även i nyrenoverade Stadsparken. Något som gett mersmak inför kommande somrar.

– Det har varit uppskattat och är definitivt något som är värt att bygga vidare på för framtiden, kanske med fler inplanerade aktiviteter även där, Säger Ida Hedman.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

TEXT: Björn Hansson

FOTO: Luleå kommun och Ida Hedman

Logotyp