Josefin Tingvall är Luleås nya ateljéstipendiat

Josefin Tingvall, Arvika, är utsedd till årets ateljéstipendiat i Luleå. Hon arbetar mycket med experimentell färgning och hantverkstekniker, som bland annat innebär färgavtryck från upphittade vantar.

I stipendieateljén på Kronan ekar det ännu ganska tomt då Josefin Tingvall kom upp till Luleå för bara någon dag sedan. Men på ett bord ligger delar av ett pågående konstverk. På tygbitar syns avtryck av handskar och vantar. Arbetshandskar, hemstickade vantar. Några svaga, andra starka.

- Jag jobbar med restfärgerna som finns i plagg, i det här fallet vantar jag hittar. Hittills har jag avtryck från tre städer och nu kommer jag fortsätta ta avtryck av Luleåborna, säger Josefin och fortsätter:

- Vi människor lämnar spår efter oss och jag tycker det är intressant att se de olika uttrycken som blir av våra borttappade vantar. De får egna identiteter.

 

Luleås nya ateljéstipendiat heter Josefin Tingvall.

Kommentar om miljön
Josefin kommer närmast från Konstfack och Kungliga konsthögskolan. Hon arbetar med teman som miljö, skörhet, förändring och förgänglighet i sin konst.

- Att tänka på de kemikalier som finns i textilproduktionen är inte så lätt i vardagen. I en utställning tog jag plagg från min egen garderob, la dem i blöt och skapade sedan konst enbart med de restfärger som blev i vattnet, berättar hon.

Erbjuds utställning
Som stipendiat får Josefin tillgång till ateljén på Kronan i ett år och erbjuds en utställning i Konsthallen efter stipendietiden. Kommunen kommer även köpa ett verk av henne till sin konstsamling.

- Jag är väldigt spänd på vintern när ljuset försvinner och hur jag kan använda mina tekniker i ett mer extremt klimat. Och att få ställa ut i den jättefina konsthallen ser jag verkligen fram emot!, säger hon.

Kulturnämnden i Luleå kommun instiftade ateljéstipendiet 2003 för avgångselever vid konsthögskolorna i Norden som efter studierna vill prova på att flytta till Norrbotten och Luleå för att arbeta som konstnär.

Mer om Josefin Tingvall hittar du på hennes webbsida. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Therese Hedman

Logotyp