En kyrkstad i världsarvsklass

Kyrkstaden i Gammelstad är den största och bäst bevarade i världen. Med över 400 kyrkstugor, en majestätisk medeltidskyrka och en ännu levande kyrkstadssed är området en av Luleås främsta sevärdheter.

I Gammelstads kyrkstad känner du historiens vingslag när du vandrar bland krykstugorna och de trånga, små gränderna.

Drygt en mil utanför Luleå tornar Nederluleå kyrka, som kyrkan i Gammelstads kyrkstad heter, upp sig i ett myller av röda kyrkstugor. Alldeles intill finns borgarkvarteren som var Luleå gamla stad, spår av den gamla hamnen samt friluftsmuseet Hägnan. Besökare kan strosa runt i den världsunika miljön, ta del av aktiviteter och inte minst säga hej till en och annan kyrkstugägare.

– Sommaren i Gammelstad är fantastisk, med många stugägare på plats och trevliga besökare. Det är en social och härlig tid i kyrkstaden, säger kyrkstugägaren Charlotte Nyström.

 

Kyrkstugor och gammal brunn vid Gamla hamngatan.

FAKTA

  • Upptagen på UNESCO:s världsarvslista
    sedan år 1996.

  • Här finns 404 kyrkstugor, fornlämningar, gamla stadskvarter och ett medeltida vägnät.

  • Nederluleå kyrka är Norrlands största medeltida kyrka.

  • Nästan alla kyrkstugor är privatägda och används fortfarande på ett traditionellt sätt.
  • Luleå stad grundades här år 1621.

Drygt en mil utanför Luleå tornar Nederluleå kyrka, som kyrkan i Gammelstads kyrkstad heter, upp sig i ett myller av röda kyrkstugor. Alldeles intill finns borgarkvarteren som var Luleå gamla stad, spår av den gamla hamnen samt friluftsmuseet Hägnan.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Emelie Rubensson

Foto: Jennifer Johansson

Logotyp