Din vinterguide till Luleå

Gnistrande snö, minusgrader och en sol som knappt når upp över horisonten. Nu ligger vintern framför oss och med den alla olika aktiviteter som är möjliga i vinterkommunen Luleå. Varför inte passa på att testa något nytt?

Isbanan runt centrumhalvön är populär bland Luleåborna.

Isvägarna och isbanan:
Ta bilen och prova köra på någon av de cirka 30 kilometer preparerade isvägarna i skärgården. I regel öppnar vägarna i januari. Här finns information om bärighet samt om öppning respektive stängning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Gå, sparka eller åk skridskor på isbanan runt centrumhalvön. Sparkar finns att låna vid isbanans ”sparkeringar” i Norra och Södra hamn.

Åk utför och på längden:
I kommunen finns tre slalombackar; Måttsund, Ormberget och Rånekölen, och fina längdskidspår; Ormberget, Bergnäset, Mattisberget (Gammelstad) och Råneå. På Ormberget finns också en populär pulkabacke.

Norrskensspaning:
Tips på ställen där norrskenet syns bra: badstranden Gültzauudden, laxfiskemuseet Gäddvik, toppen av Ormberget.

Ät lunch eller middag ute:
Grilla på någon av alla grillplatser i Luleå kommun. Karta där du kan se var kommunens grillplatser finns  Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.(klicka på Uppleva & göra/Grillplatser).

Hyr en stuga i skärgården:
Kommunens stugor på Kluntarna, Brändöskär och Småskär är bokningsbara året runt Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Läs mer om hur du kan testa skärgårdsäventyr i vinter.

Våfflor i det fria:
Ta en promenad på isbanan till Lions servering på Gråsjälören eller en biltur på isvägen till Jopikgården, Hindersön. Båda ställena erbjuder goda våfflor.

Gratis vinterutrustning:
Låna vinterutrustning på Fritidsbanken. Utlämningsställen: Porsöhallen, Råneå fritidsgård och under helger på vårvintern även på Södra hamnplan. Öppettider Fritidsbanken. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Äventyr med fart:
Hos flera av Luleås turismföretag kan du hyra skoter eller åka skotersafari, prova svävaråkning och snöskovandring, hyra fatbike och ta en tur med hundspann. Mer info på Visit Luleås webb. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vinterfiske:
Pimpla i till exempel Södra hamn, Hertsöträsk, Stora Stenträsk eller i skärgården.

Besök världsarvet

Lyktvandring i Gammelstads kyrkstad:
Upplev vårt världsarv i vinterskrud. Vandra genom kyrkstadens gränder i skenet av stallyktor, besök en kyrkstuga och medeltidskyrkan tillsammans med en guide som berättar om Gammelstads händelserika historia. Boka här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Ny utställning om Gammelstads historia:
Visitor Centers nya interaktiva utställning om kyrkstadens historia är klar inom kort. Håll utkik efter invigningsdatum på visitgammelstad.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster..

Audioguide i Gammelstads kyrkstad:
Upptäck världsarvet på egen hand eller tillsammans med familj och vänner. Med hjälp av vår populära audioguide och en karta går du runt i kyrkstaden. Vandringen tar ungefär 40 minuter och alla stopp är utomhus. Audioguiden finns på åtta språk och du lånar den på Visitor Center. Boka här. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Tips från Luleå Turistcenter och Visitor Center i Gammelstad.

kollage av vinterbilder

Följ med på lyktvandring i Gammelstads kyrkstad, grilla lunchen ute, hyr en skärgårdsstuga eller prova våfflorna på Gråsjälören.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Susanne Lundblom

Foto: Burban Studios, Susanne Lindholm, Alf-Arne Harjo

Uppdaterad: 14 januari 2022

Logotyp