Bästa tipsen för Luleå-hemester

Även om alla stora evenemang är inställda, så är sommaren inte det. Naturen finns kvar och runt om Luleå lockar fina ställen till aktiviteter för alla åldrar. Havet, skogen, älvarna, fjärdarna, sjöarna, myrarna: Listan kan göras lång. Här kommer redaktionens bästa sommartips.

Luleå har gott om cykelleder längs fjärdarna och älvarna. På turistbyrån finns kommunens cykelkarta och en cykelguide, med olika turer beskrivna. Du kanske vill börja med en tur runt innerstadsfjärdarna? Eller varför inte till Lövskär? Det finns rastplatser efter gång- och cykelvägen och restaurang och glassförsäljning i hamnen. Se fiskebåtarna och fritidsbåtarna komma och gå. Känslan är att man nästan kan cykla ut i skärgården.

Ta cykeln är det enklaste sättet att kommer närmare naturen.

Sandön bortom Klubbviken havsbad. Vandra ut i skogarna och du får uppleva något fantastisk. Där finns två nya naturreservat och flera är på gång. Björnöhällan är ett exempel på magnifik del av ön och den aktiva sanddynen mitt i skogen på södra sidan om ön är unik.

skärgårdsö Sandön

Ta en stilla båttur i vackert väder ut till Stensborg i Luleås stadsfjärd. Bada från bryggan vid öns södra vik, grilla en lunch eller bara njut av att doppa tårna i vattnet.

två pojkar doppar tårna i vatten

Klapperstensfält är ett spännande inslag i landskapet. Dit svallade vågorna när landet var täckt av vatten. Kommunens kanske mest praktfulla klapperstensfält finns på Bälingeberget. Vandra upp på det 139 meter höga berget, från toppen har du en vacker utsikt över Luleälvens levande landskap.

man på klapperstensfält (Bälingeberget)

Vill du fiska? Bara några kilometer från Hertsön ligger den vackra skogssjön Hertsöträsket där kommunen planterar in röding och regnbåge som samsas med aborre och gädda som finns där naturligt.

ung kvinna vid en sjö (Hertsoträsk)

Spana efter orkidéer. Nornan, jungfru Maria nyckel och guckusko (bild) växer naturligt på flera ställen i kommunen. Vid Jämtöavan finns en orkidélokal där hela elva olika arter växer, med blomningstid från maj till augusti. Men kom ihåg: plocka ej, alla orkidéer är fridlysta.

orkidé guckusko

Andra korta tips:

Snipen i Niemisel. Fantastisk utsikt.

Alterberget. En okänd pärla med riktig gammelskog, på cykelavstånd från stan.

Tjuvholmssundet och skogen däromkring. En härlig badplats, vacker natur med gammelskog.

Ta bussen till Notviken och vandra till Gammelstadsviken eller hela vägen till Hägnan.

Selets bruk. Natur- och kulturmiljö som samspelar.

Niporna i Karlsvik. Imponerande rasslänter (nipor) som Luleälven skapar genom eroderingen.

Bränneriudden vid Gäddvikssundet. Där har kommunen byggt en lättillgänglig brygga.

Avafors bruk. Kulturmiljö och smörbollsängar.

Ormberget-Hertsölandet med vandringsleden Hertsöstigen.

Kluntarna. Här finns alla sorters skärgårds-naturtyper.

Brändöskär. Genuint fiskeläge och karg skärgårdsnatur.

Sandgrönnorna. En värld av sand och fågeleldorade i ytterskärgården. Tilltärdesförbud fram till 31 juli av hänsyn till fågellivet.

Visste du att:

Det finns 41 naturreservat inom Luleå kommun. En bra sammanställning är länsstyrelsens naturkarta Länk till annan webbplats. som även finns som app.

Glöm inte:

  • Allemansrätten. Alla har rätt att vistas i naturen, även på andras mark, med vissa inskränkningar. Visa extra omtanke både mot andra besökare och vår natur. Kortfattat: du får röra dig men inte störa och inte förstöra.
  • Ta gärna med dig en termos och något att äta.
  • Vill du veta mer? Den stora naturguiden till pärlorna i Luleå kommun av Thomas Öberg. Du kan låna boken på biblioteket.
  • Fler tips på Luleå turistcenter eller visitlulea.se

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & bild: Luleå kommun

Logotyp