Agnetas boktips

En augustprisade bok om hungeråren i Sverige och en ungdomsroman är sommarens boktips från Vårt Luleås egen bokexpert, Agneta Krohn Strömshed. Bibliotekarien rekommenderar här varje månad läsvärda böcker från Luleåförfattare.

kvinna framför bokhyllan

Bibliotekarie Agneta Krohn Strömsheds stora passion är böcker. Här är sommarens boktips.

boktitel

Jag heter Beata

Katarina Kieri,

Lilla Piratförlaget 2018

Beata är åtta år och har huvudet fullt av funderingar. Hon har till exempel en storebror som hon aldrig träffat som är död, men hon frågar aldrig om Sven eftersom hon märker att mamma och pappa blir så ledsna då. Beatas mormor bor i Kainulasvaara och Beata tycker att det är tråkigt att de inte kan prata med varandra – mormor kan nämligen bara finska och det har Beatas mamma inte lärt henne. I Kainulasvaara finns också Beatas kusin A som Beata är hemligt kär i. Den här boken är en härlig läsupplevelse för gammal och ung även om den nog främst är tänkt för lågstadiet. Perfekt för högläsning.


boktitel

Svälten – hungeråren som formade Sverige

Magnus Västerbro

Albert Bonniers förlag 2018

Abrahamså, Råneå, 5 mars 1868. 64-årige Nils Borg har fått nog av orättvisorna. Han ska till fots bege sig till kungen i Stockholm för att be folkets fader att gripa in och skipa rättvisa – det var nämligen bara de välbärgade bönderna, som kunde bevisa att de skulle kunna betala tillbaka nödhjälpen, som fick stöd. De fattiga fick mer eller mindre skylla sig själva. Det här är en otroligt intressant och välskriven faktabok om de svenska hungeråren 1867-69. En stor del av boken behandlar läget i Norrbotten vilket ju gör det hela än mer intressant att läsa. Magnus Västerbro, som växte upp i Luleå, skriver på ett tillgängligt och personligt sätt och fick välförtjänt Augustpriset i fackboksklassen 2018.


Text: Agneta Krohn Strömshed

Bild: Simon Eliasson

31 juli 2019

Logotyp