Minikulturkraft i Unbyn/Avan: Kultur som motor för landsbygdsutveckling

Den 13 maj hölls Minikulturkraft i Unbyn/Avan och lockade omkring 40 deltagare från offentlig sektor, civilsamhället, näringslivet, kultursektorn och politiken. Temat för dagen var hur kultur, konst och upplevelser kan bidra till landsbygdsutveckling.

Minikulturkraft är ett antal minikonferenser med olika teman som följer upp huvudkonferensen som arrangerades i november 2024. På Minikulturkraft möts aktörer från kultur, näringsliv och offentlig sektor för att hitta nya idéer, skapa samarbeten och arbeta fram projekt som kan lösa framtidens samhällsutmaningar. Nästa Minikulturkraft är planerat till den 7 september i Gunnarsbyn.

Läs mer om Minikulturkraft här. Länk till annan webbplats.

Deltagare står runt en eldstad och grillar pinnbröd

Under fikapausen fick deltagarna grilla pinnbröd och dricka kokkaffe.

Under eftermiddagen fick deltagarna medverka i en workshop ledd av RISE och LTU Business. Med hjälp av innovativa metoder och kreativa arbetssätt tog de tillsammans fram idéer på evenemang och aktiviteter som kan göra Unbyn och Avan mer levande och attraktiva.

Dagen bjöd även på inspiration genom goda exempel, poesi och samtal, och skapade värdefulla möjligheter till nätverkande över både sektors- och kommungränser.

Träffen arrangerades i samarbete med UNEK (Unbyn/Avan Servicepunkt ekonomiska förening), en lokal aktör som verkar för att stärka kultur, näringsliv och entreprenörskap på landsbygden.
– Vi ser oss som möjliggörare som stöttar initiativ och aktörer som bidrar till bygdens utveckling. Det gör vi bland annat genom att erbjuda affärsnätverk, kontaktnät och ibland även finansiering. Vi kan till exempel dela information, tillhandahålla lokaler och skapa kontakt mellan aktörer för att främja samverkan, säger Lina Vesterlund, verksamhetsledare och näringslivsutvecklare på UNEK.

Lina gläds åt att så många valde att delta i träffen. Hon hoppas att Minikulturkraft ska väcka nyfikenhet för platsen och dess möjligheter:
– Det finns en enorm potential här, inte minst tack vare närheten till både Luleå, Boden och den fantastiska naturen. Jag hoppas att deltagarna får med sig idéer som de vill förverkliga – här eller på andra platser. Det är nu vi bygger framtiden. Både små och stora initiativ behövs, och samverkan är nyckeln, säger Lina Vesterlund.


Madde Lundberg och Maria Hussami står bredvid varandra och ler

Madde Lundberg och Maria Hussami var två av de cirka 40 deltagare som samlades i UNEKS lokaler.

Madde Lundberg, musiker och kulturentreprenör, var en av deltagarna på Minikulturkraft i Unbyn/Avan. Hon berättar varför hon valde att vara med:
– Jag deltar för att mitt kall – både nu och framåt – är att främja kultur på landsbygden. Jag vill vara verksam där jag bor, och jag tror starkt på att vi behöver dela kunskap med varandra. Vi befinner oss i liknande situationer, och genom att inspirera och stötta varandra slipper vi uppfinna hjulet på nytt.

Även Maria Hussami, Studieförbundet Vuxenskolan Boden, deltog i träffen:
– Jag är här idag för att kultur och samverkan är viktiga frågor. Att verka på landsbygden är dessutom ett av Studieförbundet Vuxenskolans profilområden, så temat känns väldigt relevant för oss. Vi utformar våra aktiviteter utifrån människors behov och önskemål – och ett bra sätt att fånga upp dessa är att delta i den här typen av arrangemang.

Jenny Schinkler, NOPE Norrbottens performancenätverk, har deltagit på samtliga Minikulturkraft-workshops under året:
– Jag hoppas att det här arbetet leder till något som faktiskt gör skillnad – och i förlängningen skapar betalda arbetstillfällen, särskilt för frilansande konstnärer som har det tufft i dagens kulturpolitiska klimat.

Harleen Kalkat från Inland produktion såg träffen som en viktig mötesplats för samverkan:
– Min förhoppning inför träffen var att få möjlighet att möta nya aktörer och tillsammans skapa kultur över gränserna. Samverkan är avgörande om vi vill skapa hållbar kultur.


Fyra personer sitter runt ett bord och samtalar

Deltagarna fick med hjälp av innovativa metoder och kreativa arbetssätt tillsammans ta fram idéer på evenemang och aktiviteter som kan göra Unbyn och Avan mer levande och attraktiva.

Tanja Nilsson, utvecklare i Luleå kommun, och Antonia Jeuthe, kulturutvecklare i Bodens kommun, berättade om hur deras respektive kommuner arbetar strategiskt med kultur som en del av landsbygdsutvecklingen. Det sker bland annat genom olika stödformer som byapengen, driftstöd till samlingslokaler och kulturarrangemangsstöd.

– Vi riktar vårt arbete särskilt mot föreningar, eftersom de är en drivande kraft för kulturlivet på landsbygden. Ett levande kulturliv är avgörande för att skapa attraktiva kommuner där människor vill bo och verka, säger Antonia Jeuthe.

I mars 2025 lanserade Luleå kommun ett nytt bidrag – Kultur på landsbygden – som riktar sig till ideella föreningar. Syftet är att främja kulturella evenemang och aktiviteter utanför stadskärnan.
– Goda livsmiljöer skapas där kultur och ett aktivt fritidsliv är en naturlig del av vardagen. Därför har Luleå kommun valt att stödja kulturinitiativ på landsbygden, säger Tanja Nilsson.

Hittills har föreningar ansökt om stöd för bland annat teaterföreställningar, cirkus och musikkvällar.
– Jag vill verkligen uppmuntra fler föreningar att ta chansen och söka det här bidraget. Mer information finns på Luleå kommuns webbplats. Ansökan görs, precis som för våra övriga föreningsbidrag, via Rbok.

Tanja beskriver dagen som mycket givande, fylld av nya möten och inspirerande samtal.
– Jag hoppas att den energi och de idéer som föddes idag får leva vidare och utvecklas framöver. När vi nätverkar och bygger nya relationer skapas också nya idéer och affärsmöjligheter för aktörer inom de kulturella och kreativa näringarna.

I det fortsatta arbetet har kommunerna en viktig roll att spela.
– Vi kan vara möjliggörare och samverkanspartners som bidrar till att skapa livfulla aktiviteter och evenemang, inte minst i våra landsbygder, säger Tanja Nilsson

Antonia Jeuthe fyller i:
– Jag hoppas att dagens upplevelser har inspirerat fler att arrangera kulturaktiviteter på landsbygden.

Nästa steg i processen är en uppföljande träff den 10 juni, där idéerna från dagen ska vidareutvecklas och fördjupas i fortsatt samverkan.

– Jag ser en stor potential i att föreningar krokar arm med andra kulturella aktörer för att tillsammans förverkliga några av de många goda idéer som växte fram under dagens workshop, avslutar Tanja Nilsson.


FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Hanna Jönsson

Logotyp