Företagaren som vill sprida träningsglädje

Vårt Luleå möter under hösten några av de företagare som är med och skapar Luleås myllrande näringsliv. Vi kommer att möta företagare och entreprenörer inom olika branscher som alla har en sak gemensamt – att de driver sina företag just i Luleå kommun. Den här gången träffar vi Vilma Funck, en fysioterapeut som startat eget för att sprida träningsglädje och coacha människor till ett mer fysiskt liv.

Med en uppväxt influerad av träning samt en elitsatsning i längdskidåkning blev företaget "Det Funckar", med träningsfokus och coaching, ett naturligt steg för att ta intresset vidare.

– Det var en utmaning när jag startade eget eftersom jag inte hade någon erfarenhet av det. Jag fick lära mig allt från grunden om hur ett företag ska skötas. Men jag var väldigt motiverad vilket gjorde mig peppad att fortsätta lära mig!

Vilma jobbar i dagsläget även som fysioterapeut inom primärvården.

Vägen till eget företag

Träningsglädje har Vilma känt sedan uppväxten i Kiruna då hon åkte längdskidor. Efter skidgymnasiet i Gällivare läste hon till fysioterapeut på Luleå Tekniska Universitet och tog examen för ett och ett halvt år sedan.

Under utbildningen gick hon ned studietakt för att samtidigt kunna elitsatsa på längdskidåkningen. Då kom också tanken på att starta ett eget företag.

– Jag har alltid sett företagande som en utmaning. Så varför inte testa medan jag pluggar? Jag har drivit eget sedan jag var 22 år. Det kändes självklart. När jag startade företaget kom jag i kontakt med NyföretagarCentrum Nord här i Luleå. Det kändes tryggt att veta att jag kunde vända mig till dem för rådgivning


Kvinna utomhus som ler


Träningsglädje som smittar

Utöver det egna företagandet arbetar Vilma som fysioterapeut inom primärvården med exempelvis rehabilitering. Inom det egna företaget är fokus på hennes specialintressen, bland annat massage och löp- och skidteknik.

– När man ser i folks ögon att de är nöjda och stolta över sig själva smittar det av sig. Jag peppar dem vilket peppar mig, det är perfekt!

Vilma trivs i Luleå av flera anledningar:

– Det är både bra vintrar och somrar i Luleå! Vintern är ordentlig så jag får ut vad jag vill av skidåkningen, men också en sommar som faktiskt är varm. Den möjligheten är svår att få i söder!


Kvinna stående på ormberget

FAKTA

  • Beskriv Luleå med tre ord: Närhet, enkelt och vackert
  • Uppvuxen: Kiruna
  • Bor: Östermalm
  • Favoritplats i Luleå: Ormberget

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Ida Lundh

Logotyp