1 april går tåget till Kalix och Haparanda

Nej, det är inget aprilskämt. Den första april börjar Norrtåg sina pendeltågturer mellan Luleå och Haparanda, med stop i Notviken, vid Sunderby sjukhus, i Boden och i Kalix. Till en början går tre turer per dag i båda riktningarna och resan beräknas inte ta mer än två timmar.

Pendeltågtrafiken mellan Luleå och Boden har nu pågått i snart två år och nu är det dags att utöka sträckan till Kalix och Haparanda. Det ska nu bli möjligt att till exempel gå skola eller arbeta i Luleå och bo i Haparanda. Inför premiären har stationen i Haparanda rustats upp och en ny station har byggts i Kalix. I en framtid är det tänkt att tåglinjen även ska ansluta till den finska i Torneå.

Den första april går premiärturen för pendeltåget Luleå - Haparanda

Följ med på digital premiärtur

Den första april mellan klockan 09.00-10.00 kan du åka med på premiärturen via en direktsändning på Norrtågs hemsida: www.norrtag.se/haparandabananlänk till annan webbplats.

Tre turer per dag och fritt wifi

Tåget avgår tre gånger/dag åt vardera hållet. Sträckning är: Luleå - Notviken - Sunderby sjukhus - Boden - Kalix – Haparanda. Restid beräknas till cirka 1 timme och 50 minuter

Ombord på tåget är det fri tillgång till internet så det går utmärkt att arbeta eller surfa runt under resan. Du behöver inte heller oroa dig om du missar frukosten. Ombord finns en bistro där du kan köpa kaffe eller något ätbart.

Tidtabell för tåg Luleå-Haparanda och Haparanda-Luleå

Biljetter

Biljetter kan du köpa på olika sätt. Via www.norrtag.se, direkt på tåget eller via resecentrum. Du kan köpa periodkort, partibiljetter eller enkelbiljett. Pensionärer, studenter och ungdomar har 25 % rabatt och barn som inte fyllt 16 år reser gratis tillsammans med en vuxen (max 2 barn/vuxen).

Du kan få trafikinformation direkt i mobilen om du registrerar ditt mobilnummer på norrtag.se

Anslutningstrafik

På stationerna finns det cykelställ samt parkeringsplatser med motorvärmare om du vill cykla eller behöver ta bilen till tåget.

Kopplat till Norrtågs avgångar och ankomster kommer lokaltrafiken att ansluta busstrafik.

Nygammal station och ny station

Stationen i Haparanda har rustats upp med ny plattform för att kunna ta emot resanden och i Kalix har ett helt nytt resecentrum anlagts. Där har man byggt en ny 80 meter lång perrong öster om Kalix centrum.

Stationen i Haparanda har fått en helt ny perrong för de nya resenärerna.

Projekt i samverkan

Kommunerna och Region Norrbotten ansvarar för kollektivtrafiken i länet via Regionala kollektivtrafikmyndigheten (RKM) som har beslutat att starta upp persontågtrafik. Den 1 april 2019 började pendeltåget mellan Boden och Luleå att rulla och nu är det dags för sträckan Luleå - Haparanda

Text: Anita Sundberg

Bild: Regionala kollektivtrafikmyndigheten, Shutterstock

Logotyp