”Vi har bara nöjda och glada kunder”

I vår serie ”Hej medarbetare!” får du möta personal inom kommunen. Den här gången träffar vi Hans Larsson som är arbetsledare och samordnare på Fritidsbanken i Porsöhallen.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Hans Larsson tycker att han har det bästa jobbet inom hela Luleå kommun.

Hej Hans! Vad är Fritidsbanken för någonting?

Fritidsbanken lånar gratis ut begagnad sport- och fritidsutrustning och vem som helst får låna. Syftet är att du enkelt ska kunna prova på olika fritidsaktiviteter utan att det kostar något eller till exempel låna skidor om ditt barn ska ha skidåkning i skolan.

Fritidsbanken är en rikstäckande organisation och RF-SISU är samordnare för fritidsbankerna i Norrbotten. Vi är en del av Luleå kommuns hållbarhetsarbete och låter sport- och fritidsutrustning få ut hela sin livslängd innan den kastas.

Vad gör du på jobbet hela dagarna?

Jag lånar ut utrustning till luleåbor och turister. Jobbet består i att ta emot utrustning som skänks av givmilda människor, gå igenom den, sortera upp den i våra hyllor och sedan hjälpa kunden att hitta rätt. Ibland får vi brist på några speciella fritidsartiklar och då går vi ut och efterlyser det, till exempel på Facebook.

Under sport- och påsklovet har vi högsäsong. Bland våra besökare finns bland annat studenter från universitetet, barnfamiljer, turister och far- och morföräldrar som vill låna till sina barnbarn.

I höstas flyttade Fritidsbanken till Porsöhallen. Varför?

Vi ville ha en nystart och behövde en större lokal. Tidigare har Fritidsbanken funnits på andra platser runt om i Luleå, men nu koncentrerar vi verksamheten till Porsön. Vi får en bättre helhetsbild av det material vi får in, förut var det svårare att samordna allt och veta vad vi kunde erbjuda kunden.

Hur har det gått sedan flytten?

Flytten blev en succé. Många fler hittar till oss nu och vi har fler utlåningar än någonsin. Närheten till universitetet gör att vi har många utbytesstudenter som kunder. Jag får hela tiden öva på min engelska!

Är det bara du som jobbar på Fritidsbanken i Luleå?

Tidigare har jag varit ensam, men nu får jag hjälp av Kristin Nilsson. Hon studerar vid universitetet och jobbar extra hos oss.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

Mötet med alla människor. Jag får träffa positiva kunder i alla åldrar som tycker att det är fantastiskt att Fritidsbanken finns. Själv tycker jag att jag har det bästa jobbet inom kommunen. Vi har bara nöjda och glada kunder.

Vilka egenskaper bör man ha i ditt yrke?

Man måste vara väldigt social och serviceminded. Dessutom bör man vara insatt i hur olika sportutrustningar fungerar och ska användas, till exempel snowboard, slalom- och hockey.

Håller du på med någon sport själv?

Jag är före detta fotbollsspelare och fanatisk fotbollstittare på tv.

DET HÄR ÄR HANS LARSSON

Yrke: Arbetsledare och samordnare på Fritidsbanken i Luleå.
Ålder: 63.
Bor: Luleå centrum.
Intressen: Fiske, idrott (framför allt fotboll) och musik.
Det bästa med Luleå: Närheten till vatten i frusen och flytande form. Och tillgången till ett rikt friluftsliv.

Vill du veta mer om Fritidsbanken? Här kan du läsa mer: Fritidsbanken - Luleå kommun (lulea.se) Länk till annan webbplats.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Marina Wikberg

Logotyp