"Vi är Team Hertsön"

Då: resultatet av industriprojektet Stålverk 80. Nu: en internationell by med ett bubblande föreningsliv och en stark vi-känsla.

– Jag skulle aldrig trivas bättre någon annanstans, säger Emma Forssberg.

Vi småspringer mot Hertsöhallen för att smita från kylan som envist bitit sig fast, när en dam stannar sin rollator mitt på vägen och tar sats för att vända sig om.

– Behöver du hjälp, frågar Emma Forssberg innan kvinnan ens hunnit kröka sig hela vägen runt. Som om det var ett instinktivt agerande mer än en aktiv tanke.

– Det finns en gemenskap och sammanhållning här som jag inte upplevt på något
annat ställe, säger Emma Forssberg som flyttade tillbaka hem till Hertsön.

Emma Forssberg är uppvuxen på Hertsön, som numera är Luleås största bostadsområde, men flyttade som 20-åring till centrala stan. För sex år sedan var det dock dags att, som Emma kallar det, komma hem igen.

– Hertsön har ju ett dåligt rykte, men jag har aldrig riktigt förstått det. Många som har den bilden är personer som aldrig bott här. Vi är Team Hertsön hela vägen, säger Emma Forssberg.
Hertsöns bostadsområde byggdes för att möta efterfrågan på bostäder som förväntades öka när industriprojektet Stålverk 80 stod klart.

 

man i fåtölj

Luleåbon Bror Kajsajuntti (bilden)iakttog under sina långpromenader alla byggkranar och hur den nya stadsdelen växte fram under början av 70-talet. Och när familjen letade efter
en större bostad för 22 år sedan gick flyttlasset hit.

– Jag säger som en bekant: Hertsön äregentligen som en by. En väldigt internationell by, säger Bror Kajsajuntti.

Mötesplatser saknas

Det Bror Kajsajuntti efterfrågar, och saknar nu, är framför allt mötesplatserna som fanns på Hertsön tidigare – något som kan bli verklighet i framtiden.

Utvecklingsplanen som finns för området, som håller på att behandlas, skulle nämligen resultera i större möjligheter till umgänge, möten och friluftsliv, ett nytt bostadsområde och
ett starkare Hertsö centrum.

– Möten mellan människor bidrar till ökad trygghet och trivsel. Så det är kommunens ambition att det ska finnas mötesplatser för olika ändamål och för olika grupper. Utvecklingsplanen har inte antagits ännu på grund av att trafikfrågan behöver utredas mer,
säger Barbro Müller, samhällsstrateg inom folkhälsa på Luleå kommun.

basketträning

Basketträning i Hertsöhallen. Föreningslivet är starkt förankrade i stadsdelen.

På Hertsön bubblar föreningslivet med allt från fotboll och hockey till kolonilotter och trädgårdsföreningar. I början av 2010-talet startades också Hertsö teaterförening som snabbt fick över 100 medlemmar, däribland Bror Kajsajuntti som i deras första uppsättning spelade Herse: Hertsöns första urinvånare.

– När jag övande på replikerna gick jag ibland runt på Hertsön, och då blev allting väldigt påtagligt. Engagemanget blir synligt.

I Hertsöhallen dunkar bollarna oregelbundet i golvet, innan ljudet fortsätter studsa upp längs väggarna, även det som ett bevis på det påtagliga engagemanget.

– Jonas, tjejernas tränare, startade Hertsö Basket på eget initiativ. Och det känns väldigt typiskt för Hertsön, det finns väldigt många eldsjälar här, säger Emma Forssberg.

Kanske började Hertsöns rykte med det nedlagda industriprojektet. Kanske beror det på miljonprogrammet och röda rubriker. Oavsett, så handlar inte det Emma Forssberg berättar om och visar oss, om otrygghet och utsatthet – tvärtom.

– Det finns en gemenskap och sammanhållning här som jag inte upplevt på något annat ställe. Alla känner alla.

Jag skulle aldrig trivas bättre någon annanstans, säger hon.

Hertsön i siffror

  • 38,8 år medelålder
  • 5 422 invånare
  • 628 arbetstillfällen
  • 365 inpendlare
  • Luleås största bostadsområde
    utanför innerstaden.
  •  
  • Se och uppleva
    • Hertsö Kullar
    • Hertsöträsket
    • Hertsölandets naturreservat
    • Kolonilotterna
    Varför heter det Hertsön?
    Hertsön fick troligtvis sitt namn under
    1300-talet, efter den första bosatta. Herse var
    ett vanligt mansnamn på den tiden, och man
    tror att Hertsön fått sitt namn från Herses ö.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson

Bild: Viveka Österman

Logotyp