Texterna är mina kompisar

Det händer mycket i Bo Selinders liv just nu. Han ger ut sin första EP-skiva, samtidigt som hans låttexter publiceras i bokform. Dessutom uppträder han i den egna föreställningen Musikagenterna på några av Luleås lågstadieskolor.

Trots sina 32 år har Luleåbon Bo Selinder en lång meritlista. Det är säkert många som både sett och hört honom som körledare, bandmedlem, låtskrivare, sångare eller arrangör. Och med sammanlagt sju års utbildning på Framnäs Folkhögskola och Musikhögskolan i Piteå kan han även titulera sig kompositör.

Bo Selinder beskriver sig själv som tänkare och nostalgiker, vilket nog har bidragit till skapandet av upp emot 300 låttexter. Hundra av dem finns nu i bokform.

Gamla gubbar, djur, grönsaker och döden

Men vi tar det från början. Bo Selinder vet nämligen exakt hur det hela startade:
– Jag deltog i ett ungdomsprojekt 2003 och skrev då min första låt och sedan har det bara rullat på.
Och många låtar har det blivit, närmare 300 tror han själv, och nu finns hela 100 av dem samlade i bokform.
– Mina texter handlar om gamla gubbar, djur, grönsaker och döden, säger Bo Selinder lite skämtsamt, och fortsätter:
– Det har alltid funnits en strävan hos mig att vara rolig och finurlig. Vända och vrida på orden. Men jag söker allt oftare efter en känslomässig kärna och klangbotten, förklarar han.
– För mig är texterna minst lika viktiga som musiken. De är som mina kompisar. Oftast dyker idéer till både text- och musikfras upp samtidig. Kompositionen sker inuti mitt huvud, och först när jag tänkt klart spelar jag in låtarna. Det är nog lite ovanligt, säger han.

Helheten viktig

Det egna låtmaterialet står i centrum. Vare sig det gäller uppträdande med sånggruppen ”Bo Selinder & ACCJA” eller med en instrumentalist i duon ”Bo Selinder på två”, eller i bandet ”Bo Selinder & Bältorna män”.
– Jag är sångare, men jag jobbar alltid med helheten – gör låtar, arrangerar och framför dem sedan tillsammans med andra i olika grupper, säger Bo Selinder.


Bo Selinder och Lotta Karlsson med sin föreställning Musikagenterna. Elever i klass 3 på Tallkronanskolan hjälper till att lösa kluriga uppgifter med musikens hjälp.

Arbetar gärna med barn

Föreställningen Musikagenterna, som han och Lotta Karlsson producerat, framförs på bland annat Tallkronanskolan, Furuparkskolan och Alviksskolan för elever i årskurs 1-3.
– Den går ut på att vi, tillsammans med eleverna, löser en klurig uppgift med hjälp av musik. Inga föreställningar blir exakt lika. Vi utgår hela tiden från hur eleverna reagerar och det är jättekul, säger Bo Selinder, som är van att jobba med barn. Både som körledare och musiklärare.

Framtiden

Efter att han mottagit kulturpriset Rubus Arcticus 2018, har han kunnat unna sig att göra bara roliga saker under hösten. Men tankar om framtiden finns. Han har många idéer och drömmar som han hoppas kunna förverkliga. Bland annat att göra en ny skiva.
– Jag är tacksam över mitt skaparflöde. Så länge det rinner på kommer jag att fortsätta leverera min egen tolkning av världen, lovar Bo Selinder.


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och film: Karin Kemi

Foto: Jennie Pettersson

Logotyp