Sofias jobb inom hemtjänsten: "Väldigt varierande"

I vår serie "Hej medarbetare!" får du möta intressanta personer som arbetar inom Luleå kommun. Den här gången träffar vi Sofia Leijon, undersköterska på Byalagets hemtjänst.

– Jag stannade faktiskt kvar här på hemtjänsten efter att jag hade min sista praktik här, trivdes så bra och hade en otrolig handledare. Jag har även valt att vara handledare till praktikanter och kommer förhoppningsvis introducera dem till yrket på ett sätt som får dem att vilja stanna!

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Se alla lediga jobb på Luleå kommun! Länk till annan webbplats.

 

Hej Sofia! Vem är du?

– Hej! Jag är en undersköterska på Byalagets hemtjänst. Jag har snart varit här i fyra år om vi räknar med min praktik då jag var här hela mitt sista år i trean på gymnasiet. 

Vad gör du på jobbet?

– Jag är en hjälpande hand på många olika vis i mitt jobb. Jag hjälper människor att klara av att bo hemma eller vardaglig stöttning på olika vis så allt funkar. Vi har ett nära samarbete med anhöriga. Samarbetar med varandra om saker behövs till hemmet eller om något uppstår. Mitt jobb är väldigt varierande och man lär säg extremt mycket. 

Vad har du för bakgrund?

– Jag pluggade till undersköterska på Kungsfågeln i Luleå. Otroligt lärorik utbildning med mycket praktik så man får en fin bild av vad det är man kan tänka sig att jobba med. Jag stannade faktiskt kvar här på hemtjänsten efter att jag hade min sista praktik här, trivdes så bra och hade en otrolig handledare. Jag har även valt att vara handledare till praktikanter och kommer förhoppningsvis introducera dem till yrket på ett sätt som får dem att vilja stanna!

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Variationen, mina brukare och allt jag lär mig. Både praktiskt men även alla visheter mina brukare lär mig. Man får även en mer breddad syn på människor när man får höra historier från deras liv!

Vilka utmaningar finns det i ditt arbete?

– Det är flera olika sjukdomar och fysiska nedsättningar som man måste tänka på, psykisk ohälsa ser man även en hel del hos de äldre. Där kan det bli psykiskt påfrestande med det man ser, men det är även fysiskt påfrestande med olika lyft och olika förflyttningar. Ibland måste vi agera akut och det blir ganska ofta samtal till SOS alarm. Jag har gjort heimlichmanöver en gång då brukare satte i halsen, det var väldigt läskigt. 

Jag brukar säga att det här är ett yrke med många olika jobb. Vissa saker ingår ju inte i mina arbetsuppgifter, men man vill ju hjälpa sina brukare. Saker i hemmet kan sluta fungera, så ibland är man it-tekniker, rörmokare, snickare eller något annat.

Vad är på gång här närmast?

– Vi riggar upp inför sommaren och sommarvikarier, förhoppningsvis får vi flera som vill komma och jobba med oss! Vi håller tummarna.

Vad gör du på fritiden?

– Umgås med vänner och försöker njuta av livet. Carpe diem!


DELA VIA SOCIALA MEDIER

Foto och film: Daniel Caldeborn

Text: Ida Lundh

Logotyp