När Luleå firade 300 år

För hundra år sedan, sommaren 1921, fyllde Luleå 300 år. Det firades med en stor jubileumsutställning som under en månad visade upp stadens industri, handel och kultur. Trots otur med vädret blev utställningen en succé och fick även besök av dåvarande kungen, Gustaf V.

Bakgrunden till utställningen var att de styrande i staden ville ändra den allmänna uppfattning som rådde i Stockholm att Norrbotten var en tärande landsända. Man skulle visa att Luleå var en stad med resurser.

Borgmästare A.E Fagerlin håller tal till kung Gustaf V på jubileumsutställningen på Gültzauudden. Till vänster ligger Skogspaviljongen och till höger Flottningspaviljongen.

Utställningen delades in i tio olika grupper; bland andra jordbruk och fiske, skog, bergsbruk, sjöfart och handel, undervisning, sjukvård samt kultur. Varje grupp lyfte fram Luleås utveckling inom respektive område.

Stora delar av utställningen låg på Gültzauudden. Inför öppnandet byggde man flera utställningspaviljonger och fixade vägar, gräsmattor och planteringar. Man byggde även en kopia av det gamla rådhuset. Rådhuskopian står kvar på Gültzauudden än idag.

Imponerade reportrar

Invigningen närmade sig och arrangörerna oroade sig för vädret. Försommaren hade varit regnig och kall. Men den 1 juli då det var dags för pressvisning slog vädret om till sol och värme.

Ett 30-tal reportrar var på plats, bland annat från Stockholm, Göteborg och andra sydsvenska städer. Och reportrarna var imponerade. Bilden som kablades ut i landet var att Luleås jubileumsutställning var väl värd ett besök.

Kung Gustaf V och biskop Olof Bergqvist framför bysten av Gustav II Adolf.

Kung Gustaf V (till höger) har avtäckt bysten av Gustav II Adolf.

Det vackra vädret höll i sig under invigningen dagen efter. Staden hade klätts med flaggor och vimplar och stämningen var på topp. Statsminister Oscar von Sydow var den som förklarade utställningen öppnad.

Kungligt besök

Den 12 juli, på själva jubileumsdagen, fick utställningen besök av kung Gustaf V och drottning Victoria. Under besöket avtäckte kungen även en byst av Gustav II Adolf för att ära den som gav Luleå stadsrättigheterna. Det är samma byst som nu har fått en framträdande plats i nyrenoverade Stadsparken.

Tyvärr var det storm, regn och kyla under stora delar av utställningstiden. Det sämsta julivädret i mannaminne. Trots det var utställningen välbesökt. På den tiden bodde ungefär 10 600 personer i staden och man beräknade att det även varit cirka 20 000 besökare från andra delar av länet och Sverige.

Tillsammans med de positiva tidningsartiklarna spred de en ny bild av Luleå och stadens resurser. Precis som de styrande hade önskat.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Susanne Lundblom

Foto: Luleå stadsarkiv

Logotyp