Möt vaktmästaren Tomas i Luleå: ”Jag ser inte något slut”

I Luleå finns det totalt 29 kommunala vaktmästare. Tomas Pohjanen är en av dem och när Vårt Luleå träffar honom en förmiddag på Örnäset och Hertsön stortrivs han:

– Just nu är mitt yrke och min vardag så pass rolig, fri och omväxlande att jag egentligen inte ser något slut.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Se alla lediga jobb på Luleå kommun! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Bild på vaktmästaren Tomas Pohjanen tillsammans med Spela roll-logon.

Vårt Luleå träffar Tomas Pohjanen, vaktmästare på bland annat Örnässkolan och Hertsöskolan, en onsdagsmorgon i slutet av januari. Den tidigare kylan har övergått till plusgrader och hela Luleå är princip en isbana.

När vi möter Tomas är han till en början lite bekymrad, och då inte för halkan, utan för vad vi ska komma att se:

– Var beredda på att det kommer bli en del grus idag. Det kanske inte är det roligaste, men det ingår i jobbet och det är väl bra för era läsare att se verkligheten, säger Pohjanen.

Först på tur är att ta sig till Örnässkolan, där Pohjanen har sitt kontor.

Hur ser prioriteringsordningen ut idag?

– Först ska vi till Örnässkolan, sen blir det Hertsön och Ängskolan för att grusa. Sen tillbaka till Örnässkolan för att träffa en miljöinspektör och ta ner några bokhyllor i lärarrummet. Vad som händer sen får vi se, säger Pohjanen. 

Ni måste vara ganska flexibla, vad hade du gjort om plusgraderna och efterföljande halka inte kommit?

– Det finns alltid mycket och göra. Om vi inte skottar snö eller grusar så tar vi hand om inkomna beställningar och felanmälningar, säger skolvaktmästaren.

Tomas Pohjanen grusar i full fart.

Det går fort när Pohjanen arbetar.

Låt bli planerna!

Väl framme på Örnäset hinner det inte gå många minuter innan spaden och gruset är framme. Varje ingång och utrymmen där traktorn inte kommer åt ska grusas. Några försök att ta bilder på vaktmästaren görs, men det går för fort. Vi åker vidare till Ängskolan på Hertsön för samma procedur.

I dessa tider med halka, har du något tips när det kommer till grusning?

– Grusa absolut inte några områden där landhockey pågår. Det har många barn och elever varit väldigt noga med, ser dem mig så brukar man höra ”kom inte hit”, säger Pohjanen skrattandes.

Tomas Pohjanen sittandes vid sitt skrivbord och en annan bild när han träffar miljöinspektör.

För Tomas innebär yrket flera olika arbetsuppgifter.

Uppskattat arbete

Tillbaka på Örnässkolan är det dags för lite rast och kaffe. Pohjanen visar upp och förklarar vaktmästarnas struktur och organisation i Luleå kommun. Av kommunens totalt 29 vaktmästare är 22 skolvaktmästare som Tomas.

Efter kaffet möter Pohjanen upp en miljöinspektör som ska ta en titt på skolans aula som snart ska renoveras. Därefter fortsätter arbetet i lärarrummet där Pohjanen monterar isär och flyttar bokhyllor. Uppskattat, menar vaktmästaren:

– Rektorerna och pedagogerna här är alltid bra att göra med. Arbetet man gör uppskattas och vi har en bra dialog, säger han.

Pohjanen hinner knappt transportera bort hyllorna innan han efterfrågas igen:

–Istället för att bli av med en uppgift så blev det en till, säger Pohjanen med ett leende.

Tomas Pohjanen pratar med en lärare.

En bra dialog finns mellan Tomas och lärarna på Örnässkolan.

Framtidens vaktmästare

Klockan börjar närma sig lunchtid och vårt besök är nästan slut. Vi avslutar med att se framåt:

Hur ser du på framtiden för vaktmästaren?

– Allting här i livet förändras och utvecklas. Vissa delar av yrket har redan förändrats, men jag tror att behovet alltid kommer finnas så länge vi bedriver verksamhet i fysiska miljöer och jag har svårt att se att det avtar, säger Pohjanen.

För dig själv då, vad är dina planer framöver?

– Just nu är mitt yrke och min vardag så pass rolig, fri och omväxlande att jag egentligen inte ser något slut. Att få jobba med människor och ha det sociala, det ger mig mycket, avslutar vaktmästare Pohjanen.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och foto: Adam Larsson Englund

Logotyp