Luleåföretagaren Helena Bozza Skjöldmöe driver företagskollektiv inom skönhet

Vårt Luleå möter under hösten några av de företagare som är med och skapar Luleås myllrande näringsliv. Vi kommer att möta företagare och entreprenörer inom olika branscher som alla har en sak gemensamt – att de driver sina företag just i Luleå kommun. I den första delen möter vi Helena Bozza Skjöldmoe från Råneå.

Företagskollektivet Bozza erbjuder en rad lång tjänster inom skönhet och body art under samma tak.

– Jag tänker inte på konkurrens utan tycker att man har stor nytta av varandra! Jag trivs i Luleå, vi har kunder som kommer från många olika orter i norr och även många besökare och turister, t ex norrmän.

Helena Bozza Skjöldmoe brinner för att hjälpa unga ut i företagslivet och hoppas att fler ska våga starta eget.

Salongen skiljer sig från mer klassiska skönhetssalonger med vita väggar och propra rockar. Här samsas istället allt från kattkranium till LP-skivor på väggarna.

– Jag vill utveckla stereotypen för vad som är vackert, och då även hur en salong ska se ut, säger Helena Bozza Skjöldmoe.

43-åringen från Råneå var intresserad av företagsekonomi redan på gymnasiet men skolan blev övermäktig så hon hoppade av handelsprogrammet och läste istället på Grans Naturbruksgymnasium – och blev travhästskötare. Sedan hästuppfödare.

– Jag behöver alltid sätta upp mål. Så jag bestämde att jag skulle ha det bästa stoet, den bästa hingsten och den bästa avkomman. Sju år senare hade jag nått målet och sålde hästarna.

För att finansiera hästlivet arbetade Helena till vardags på SSAB. Där blev hon kvar i 12 år och engagerade sig mycket i jämställdhetsfrågor. Till slut kliade det i fingrarna och sista året utbildade hon sig själv inom löshår och fransar.

– Jag har utvecklat min egen stil och vill inte att fransar ska se ut som på en docka. Sen jobbar jag mycket med texturerat hår, dreads och braiding, säger hon. Idag mycket med tatueringar och laser.

Helena är selfmade och har fixat det mesta på egen hand, med hjälp av revisorn Eva Riekola. 2016 startade hon Bozza och flyttade in i lokalen på Notvikens Handelsområde där de sitter kvar i idag. Totalt är den 300 kvadratmeter och många tyckte hon att hon tog sig vatten över huvudet.

Vill inspirera fler att starta eget

Men att driva eget behöver inte vara svårt, menar hon.

– Det viktigaste är självdisciplin och att man är duktig på det man gör. Det finns inte i min värld att jag är nöjd, utan jag vill fortsätta utvecklas.

Hon ser positivt på utvecklingen i Luleå och de stora industrisatsningarna.

– Det är bara positivt för oss i denna bransch med fler industrier i norr. Det innebär bra löner att sedan spendera på oss. Och vi kan absolut vara fler då vi har knökfullt med kunder.

Helena Bozza Skjöldmoe drivs också av att hjälpa ungdomar in i arbetslivet. Hon tar ofta in praktikanter och är noga med att lyfta ungdomarna och ge dem en positiv känsla när de lämnar för dagen.

Nästa dröm är att starta en entreprenörsskola.

– Jag vill hjälpa företagare att starta eget, det är inte så svårt men många törs inte. Och när jag är färdig med det, ja då har jag en dröm om att bli polis!

FAKTA

  • Namn: Helena Bozza Skjöldmoe
  • Gör: Driver företagskollektivet Bozza
  • Bor: I Alvik

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Maria Ekman

Logotyp