"Luleå är platsen där man vill vara"

I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen av serien möter vi Tindra Pantzare och Nadia Sahlin som båda är aktuella med ny musik inspirerad av Luleå.

Tindra Pantzare och Nadia Sahlin har båda precis släppt var sitt album på Spotify och nya musikvideos på Youtube. Under sommaren har Nadia uppträtt vid midsommar på Hägnan, Tindra på Boden Pride och båda ska uppträda på Luleå Pride den 20 augusti.

Två kvinnor

Nadia Sahlin och Tindra Panzare (fr v) kommer uppträda vid Luleå Pride 20 Augusti.

Tindra Pantzare pluggar på Sunderby folkhögskola och jobbar i en butik som säljer underkläder. Hennes stora intresse är dock musiken och utöver att vara soloartist uppträder hon just nu som en duo med gitarristen Per Öberg och i en tjejduo som sjunger stämsång åt varandra.

– Jag började när jag var 15 år, så det känns rätt mäktigt, säger Tindra Pantzare.

Att sjunga live är den roligaste delen, att få visa något man är stolt över, men det är även mycket arbete med att hitta och nå ut till rätt målgrupp.

Nadia Sahlin pluggar till att bli lärare och har musiken som bisyssla, där huvudsysslan är studier och arbete. De båda artisterna fördes samman via skivbolaget Radhusförlaget Pop och Visa där Ulrika Vallgårda hade idéen att de skulle göra en duett tillsammans. Duetten heter Ge inte upp och kom ut på Spotify 2018.

– Det känns roligare att sjunga tillsammans. Vi hjälps åt och försöker hitta spelningar och våran verksamhet är en studiecirkel via Studiefrämjandet, säger Nadia Sahlin.

Luleå som kulturell stad

– Luleå har väldigt många kreativa sidor, både när det gäller musik och konst. När jag började sjunga och uppträda insåg jag hur brett det är, säger Tindra Pantzare.

Coronapandemin satte stopp för många spelningar och kulturella event och kulturlivet har precis fått en nystart.

– Luleå är en mycket kulturell stad, det gäller att komma in i gemenskapen. Dit har vi kommit och snurrat runt. Men det är viktigt att man värdesätter kreativa yrken! Att vara musiker och konstnär, att man ser det som yrken även om folk håller på med det som sidosysselsättning, säger Nadia Sahlin.

Finns det en framtid i Luleå som musiker?

– Jag skrev en gång låten ”Vi har vandrat färdigt i den här gamla stan”, det var en protestlåt mot Luleå, men så känner jag inte längre, säger Nadia Sahlin.

Nadia Sahlin växte upp i Göteborg och har funderat på att flytta söderut, men samtidigt finns där ett lugn i Luleå som hon värdesätter mycket.

Tindra Pantzare har tidigare tänkt att lämna Luleå och se andra delar av Sverige och världen, men är säker på att Luleå är staden hon kommer att återkomma till.

– Det känns som att Luleå är platsen där man vill vara. All skog är lugnande. Man kan få lugnet och tystnaden bara några kilometer från staden, det är väldigt tröstande säger Tindra Pantzare.

 

Porträttbild på kvinna

Tindra Pantzare


 

Porträttbild på kvinna

Nadia Sahlin

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Rebecca Hansson

Bild: Ida Lundh

Logotyp