Julia från Stockholm väljer Luleå: "Det händer så mycket spännande nu"

I reportageserien ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och med olika bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen träffar vi Julia Jones, 25 år, som är född och uppvuxen i Stockholm.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Julia Jones tog examen inom systemvetenskap på Luleå tekniska universitet i början av juni och det är flera saker sammantaget som gör att hon vill bo just i Luleå.

– Jag hade ett fast jobb som väntade direkt efter examen, jag trivs verkligen i stan och bostadssituationen här är mycket bättre än i Stockholm. Dessutom händer det så mycket spännande nu, det är många i södra Sverige som inte alls har koll på den stora omställningen vi är inne i.

Julia Jones sträcker sig efter en kaffekopp i köket på kontoret

Redan vid examen hade Julia Jones ett fast jobb som väntade på it-företaget CGI.

Aldrig varit norr om Dalarna

Julia Jones hade aldrig varit längre norrut än till Dalarna när hon blev antagen till kandidatprogrammet i systemvetenskap vid Luleå tekniska universitet för ett par år sedan. Ändå bestämde hon sig för att flytta.

– Jag åkte helt utan förväntningar. Jag ville prova något nytt och flytta långt från Stockholm. Egentligen borde alla prova att byta stad någon gång i livet, man lär sig så mycket och får nya perspektiv, säger hon.

Det gick lätt att få nya vänner och komma in i Luleås studentliv.

– Studenterna här är öppna på ett annat sätt än de var i Stockholm, där hade alla sina egna liv redan. Här är det många som flyttat långt för att plugga och det blir en väldigt trivsam stämning, det är lätt att hitta saker att göra och lära känna folk.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Familjär stämning på kontoret

Julia tar emot Vårt Luleå på it-företaget CGI:s kontor i Luleå Science Park, precis vid universitetsområdet. Hon är hemmastadd på kontoret och verkar känna alla som jobbar där. Det var genom en lunchföreläsning på universitetet som hon först kom i kontakt med CGI. De nämnde att de letade efter en trainee som ville jobba en dag i veckan under studietiden, och att ambitionen var att man så småningom skulle bli anställd. Julia fick ett gott intryck av företaget så hon sökte och fick traineetjänsten.

– Jag kände direkt att jag kommer trivas här, det är en väldigt familjär stämning på kontoret samtidigt som CGI är ett stort globalt företag och jag har kollegor i hela världen. Jag känner mig trygg här och har alltid kul när jag går till jobbet.

Julia Jones

Julia Jones trivs med den familjära stämningen på kontoret.

Sambon Patrik Strand träffade hon första gången under nollningen precis i början av studietiden och ett år senare blev de ett par. Han kommer från Norrköping och har läst till statsvetare. Även han har precis tagit examen och precis som Julia hade han fast jobb som väntade i Luleå. De senaste åren har de bott tillsammans i en studentlägenhet på Porsön men eftersom de båda avslutat sina studier behövde de hitta en ny bostad. I mitten av augusti flyttar de in i en hyreslägenhet i centrala Luleå.

– Även om det är högt tryck på bostadsmarknaden här är det lätt att hitta en bra bostad om man jämför med hur situationen ser ut i Stockholm. Där hade jag säkert bott hemma hos mamma och pappa fortfarande! Nu ser vi framför oss att kunna köpa en lägenhet så småningom även om vi behöver jobba en tid först och spara pengar.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Utvecklade kartplattform

Under våren har Julia skrivit sitt examensarbete i samarbete med CGI som en del av ett större projekt som företaget har genomfört tillsammans med studenter från många olika utbildningar. Arbetet i stort handlar om att digitalisera, förenkla och förbättra arbetsflödena i den komplexa samhällsbyggnadsprocessen, precis den typ av processer som pågår för fullt just nu i och med industriexpansionen i norra Sverige. Alla involverade studenter arbetade med olika delar.

– Jag och en klasskompis utvecklade en kartplattform som ska underlätta beslutet kring placering av nya investeringar. Lokaliseringsprincipen i miljöbalken säger att nya verksamheter ska placeras där de gör minst skada för miljö och människors hälsa. För att hitta den optimala platsen måste mycket information analyseras som exempelvis naturområden, infrastruktur, detaljplaner, närhet till bostadsområden och så vidare. Tanken med kartplattformen är att samla allt på samma digitala plats.

Samma vecka som hon haft slutseminariet på sin utbildning påbörjade Julia sin fasta anställning som systemförvaltare hos CGI.

Julia Jones

Julia Jones utmanar sig själv med löpning.

Tränar för 50 minuter

På sin lediga tid brukar Julia träna, hon uppskattar alla möjliga träningsformer och gillar att utmana sig själv. Hon joggar gärna runt Skurholmsfjärden och i Gammelstadsvikens naturreservat eller spelar tennis med sambon. Under våren tränade hon inför Riga Marathon, men blev sjuk och missade loppet.

– Jag brukar sätta upp mål för att hålla mig motiverad, även om jag egentligen inte tävlar mot någon annan än mig själv är det kul att sikta på något. I sommar har jag tränat för att springa milen på under 50 minuter och det hoppas jag klara snart!

En vanlig helg blir det ofta en promenad i skogen eller på isvägen beroende på vilken årstid det är. Ibland gör paret en längre utflykt, till exempel till Storforsen.

– I början av studietiden var jag mer i ”Porsöbubblan”, det blir lätt så som student att man hänger där alla bor och bara går ut på studentpuben där. Men mot slutet av utbildningen, när man lugnat sig lite (skratt) så är det väldigt trevligt att åka in till stan och träffa vänner där, gå ut och äta, ta en drink.

Fler middagar på stan

Förhoppningsvis ska det bli fler middagar på stan nu när studentekonomin är ett minne blott. Julia ser fram emot att upptäckta staden igen ur ett nytt perspektiv nu när hon inte längre är student.

– Luleå växer ju och det känns kul att vara med på resan! Jag ser fram emot att upptäcka ännu mer av Norrbottens härliga natur framöver.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det här är Julias Jones

  •  Gör: Jobbar som systemförvaltare på CGI
  • Uppvuxen: Stockholm
  • Bor: Centrum
  • Ålder: 25
  • Favoritplats i Luleå: Isvägen på vintern och skärgården på sommaren
  • Beskriv Luleå med tre ord: Innovativt, friskt & skönt tempo

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Frida Mörtsell
Foto: Jimmy Edlund

Logotyp