”Jag får vara med och utforma staden jag bor och verkar i”

I Luleå kommuns serie Hej medarbetare! får du möta personal inom kommunen. Den här veckan träffar vi landskapsarkitekten Viktor Wäppling som bland annat arbetar med renoveringen av Stadsparken.

Luleå kommun är en av de största arbetsgivarna i Norrbotten med omkring 6 900 medarbetare fördelade på 300 olika yrken. Här arbetar allt från lärare och undersköterskor till systemförvaltare och upphandlare.

Viktor Wäppling framför Stadsparken som just nu är en byggarbetsplats, men som öppnar sommaren 2021.

Hej Viktor! Vad jobbar du med?

– Som landskapsarkitekt är jag med i utformningen av Luleås offentliga miljöer, allt från gator och torg till parker. Det är en kreativ process, där både utseende och funktion är viktigt. Två av de större projekten jag jobbar med just nu är Kronandalen och renoveringen av Stadsparken.

Hur går arbetet med Stadsparken?

– Det går bra. Arbetet drog igång hösten 2018, i samma veva som jag började jobba åt Luleå kommun. Så jag har varit med hela vägen. Delvis kommer Luleåborna att känna igen sig. Fontänen blir kvar på samma plats och rörelsestråken är ganska lika. Men vi moderniserar hela parken och bygger en ny scen och lekplats. Det blir en trygg park, utan mörka vrår. Gatan Rådhustorget som tidigare var en mörk bakgata kommer fram och blir ljusare.

Håller tidplanen?

– Ja, Stadsparken kommer att öppna sommaren 2021. En fin present till Luleåborna lagom till 400-årsjubileet.

Stadsparken är ju väldigt populär. Är du spänd på hur resultatet kommer att tas emot?

– Ja, det är jag. Det är ju ett visst ansvar eftersom det ska hålla ett antal år. Senast parken gjordes om var i slutet av 1980-talet. Så om jag blir kvar på kommunen resten av mitt arbetsliv, då hinner jag med en renovering till och kan justera det vi eventuellt missade. (skratt)

Skiss på träfågel i Stadsparken

Lekplatsen i Stadsparken med träfågeln.

Vad är du själv mest nöjd med i renoveringen?

– Om jag ska välja en sak så är det lekplatsen. Där kommer vi att bygga en stor träfågel med rutschkana. Inspirationen kommer från de populära isdjuren som fanns i parken tidigare, fast vi gör fågeln permanent. Den blir väldigt fin och kommer nog dra folk. Fågeln blir en avbild av lavskrikan, vår landskapsfågel.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att jag får vara med och utforma staden jag lever, bor och verkar i. Luleå är en lagom stor kommun så jag har ett finger med i de flesta av våra samhällsbyggnadsprojekt.

Vad har du jobbat med tidigare?

– Efter att jag blev klar med min utbildning 2012 så jobbade jag på konsultföretaget Tyréns. För två år sedan började jag här på kommunen.

Vad gör du helst på fritiden?

– Jakt är min stora passion, framförallt ripjakt i fjällen. Jag är en friluftsmänniska och tycker mycket om att vara ute i naturen tillsammans med min familj, både i skogen och skärgården.

Vem är Viktor Wäppling?

  • Yrke: Landskapsarkitekt
  • Bor: Lulsundet
  • Det bästa med Luleå: Skärgården, den är fantastiskt. Vi har en stuga på Långön.
  • Ålder: 35

Text: Susanne Lundblom

Foto: Frank Rizo

11 november 2020

Logotyp