"Hit kan man komma och lätta på hjärtat"

I vår serie "Hej medarbetare!" får du möta intressanta personer som arbetar inom Luleå kommun. Den här gången träffar vi Sandra Mangs, rådgivare på Råd och Stöd-mottagningen. När vi träffas är hon ny på tjänsten:

– Jag har alltid velat jobba med människor på något sätt. Jag har jobbat som undersköterska, boendestödjare, inom äldrevården och på sjukhus. Jag tycker jobbet är givande när man får möta människor, säger hon.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Vill du söka jobb hos Luleå kommun? Här hittar du våra lediga tjänster! Länk till annan webbplats.

Sandra står ute i solen och kollar in i kameran.

Vårt Luleå träffar Sandra Mangs på kontoret i centrala Luleå. Växter pryder hörnen och solen lirkar sig in genom den suddiga fönsterfilmen. Lokalen ligger diskret till med syftet att öka bekvämligheten för personer som söker stöd. Till Råd och Stöd-mottagningen, också kallad RoS, kommer människor som har problem med alkohol, droger, läkemedel, spel om pengar och dopning.

– Det vi erbjuder är råd- och stöd-samtal. Vi träffar även anhöriga till personer med problematik, säger Sandra Mangs.

För RoS är trygghet och möjlighet till sekretess och anonymitet viktigt:

– Man får vara anonym och vi har sekretess och för inga journaler. Vi kan också hjälpa till och stötta om man behöver hitta andra kontakter för att komma vidare.

Du är ju ganska ny på RoS, vad har du jobbat med innan?

– Senast jobbade jag på frivården som utredare under flera års tid. Tidigare har jag jobbat på Socialtjänsten i Piteå och i Luleå som socialsekreterare. Jobbet på Luleå kommun var faktiskt mitt första jobb efter jag blev färdig socionom.

Vad var det som gjorde att du valde att plugga till socionom? Hade du någon plan för vad du ville bli?

– Jag hade nog ingen plan, skrattar hon och fortsätter:

– Jag läste vidare direkt efter gymnasiet där jag läste vård och omsorg och blev undersköterska. Då läste jag till ämnen så jag kunde söka mig vidare direkt. Sen satt jag och kollade på vilka program som verkade intressanta och då blev valen socionom, sjuksköterska och lärare, faktiskt. Jag kom in på alla tre men valde socionom. Det lät mest intressant.

Hur kan en vanlig dag se ut som rådgivare?

– Vi finns alltid tillgängliga på telefon och svarar på mejl. Vårt mål är att återkomma till de som hör av sig senast dagen efter och att försöka boka in en tid inom två veckor. Om dagarna har jag också möten och samtal med de som söker sig till oss. Vi är ofta ute och informerar på olika verksamheter, såsom på hälsocentralerna och i olika arbetsgrupper. Nu i början är det många utbildningar för mig också.

En mötesplats för förändring

Nyligen inleddes ett samarbete mellan RoS och Svenska kyrkan under namnet Nykter idag. Till Diakonins hus får alla komma, säger Sandra:

– Vi finns tillgängliga på Diakonins hus varje torsdag mellan 9 och 11, tillsammans med diakoner från Svenska kyrkan.

– Man kan komma dit om man vill ha någon att samtala med, träffa andra med ett intresse av att leva nyktert, drogfritt och spelfritt. Man kan komma dit och dricka kaffe, sitta ner en stund och ta det lugnt. Prata med oss som finns där och prata med varandra. Det är väldigt öppet. Man behöver inte anmäla sig, man kan vara dyka upp om man har lust och möjlighet.

Låter detta intressant för dig eller för en anhörig? Läs mer om Nykter idag här! Länk till annan webbplats.

Sandras kontor. Två fåtöljer.

På Sandras kontor kan man lätta på hjärtat.

Vad har varit det bästa med ditt nya jobb hittills?

– Att det har varit väldigt varierande, fritt och mötet med människor. Man vet aldrig vad ett samtal kommer innehålla och inget samtal är det andra likt. Det är ett så varierande och utvecklande jobb.

Till sist, vad kan man göra för att få hjälp av er?

– Vill man ringa eller smsa oss så finns våra telefonnummer på lulea.se. Vi har också en e-postadress som alla tre av oss på RoS kan svara på. Så man kan alltså ringa, smsa eller mejla oss. Man kan välja det sättet som man själv är mest bekväm med, helt enkelt, säger Sandra Mangs.

Har du bekymmer med alkohol, droger, tabletter eller spel om pengar? Är du anhörig till någon med denna problematik? Du är inte ensam – det finns hjälp att få! Klicka här för att läsa mer om RoS. Länk till annan webbplats.

Mer om Sandra

Namn: Sandra Mangs

Ålder: 36

Bor: I fina Rosvik

Familj: Sambo och två barn, 8 och 6 år

Intressen: Styrketräning, längdskidåkning, umgås med familjen, vara ute i naturen

Det bästa med Luleå: Lättillgängligheten till skärgården och naturen och det finns alltid saker att göra under alla årstider

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text & foto: Josefin Högström

Logotyp