Här sjuder det av kreativitet

Det är inte alla arbeten inom kommunen som är så i rampljuset som Stadsträdgårdens. Det är en kreativ och tillåtande arbetsplats där medarbetarnas idéer får gå från tanke till handling. Något vi Luleåbor får njuta av under alla årstider.

– Det bästa med att jobba på Stadsträdgården är all respons och uppskattning vi får från medborgare och turister, säger Maria Engström, arbetsledare på stadsträdgården.

På Stadsträdgårdens område i Björsbyn har det odlats otaliga blommor som varje år planteras ut i parker, planteringar och krukor. Det många inte vet är allt det andra som parkarbeterna gör för att göra Luleå till en trevligare och mysigare stad. Det är bland annat här man tagit fram de praktfulla dekorationerna vi varje år kan glädja oss åt till exempel påskkärringar och jultomtar. För att inte tala om de uppskattade isdjuren i stadsparken eller snöborgen på södra hamn.

Stadsträdgården driver varje år upp nästan 70 000 plantor som på kort tid ska planteras ut runt om i kommunen.

En kreativ arbetsplats

Det har gått 30 år sedan stadsträdgården flyttade ut till Björsbyn från Depåvägen på Ytterviken. De stora varma växthusen sprider sin värme till alla som arbetar här. Det är en varm och kreativ arbetsplats som genom åren gett Luleåborna många spännande planteringar och lekfulla inslag i stadsbilden. Så var det till exempel med de populära snödjuren som medarbetaren och konstnären Hans Englund arbetade fram tillsammans med sina kollegor mellan åren 1986 och 2015.

– Stadsträdgården är hjärtat i vår verksamhet, en stor del av vår kärnverksamhet utgår därifrån. Även om jag aldrig haft trädgården som min fasta arbetsplats är det att komma hem när man kommer dit, säger Anna-Marita Johansson sektionschef för parkdriften.

Micke Boström, parkmästare och Maria Engström, arbetsledare gör sin sista sommarrustning av Luleås parker. De går nu båda i pension efter 20 respektive 21 år vid stadsträdgården.

Hektisk tid

Våren, sommaren och hösten är den mest hektiska tiden för stadsträdgården och för att klara arbetet anställs många extrahänder under den tiden. Nästan över en natt ska alla blommor planteras ut och sedan ska alla gräsmattor och planteringar underhållas. När hösten kommer ska allt plockas bort och förberedas för vintern. Precis som på våren är det mycket som ska göras under kort tid innan kylan tar över.

Delar av personalen vid stadsträdgården i Luleå. Det är sällan alla är samlade den här tiden på året då det är full fart med arbetet ute i parkerna och planteringarna.

Nytt tema för planteringarna varje år

Varje år utses ett nytt tema för planteringarna och personalen hjälps åt att hitta det rätta uttrycket när man arbetar fram sina förslag. Redan när parkerna och planteringarna städas inför hösten börjar arbetet för nästa år med planering och beställning av fröer och plantor.

– Vi planterar mer plugg-plantor nu för tiden. Det säkerställer kvalitén och det blir effektivare. Förr var frökatalogen tjockare, men nu är pluggkatalogen tjockare, säger Micke Boström, parkmästare.

Planteringsplan Stadsövägen under 2020 då temat var dans. Planteringen fick namnet ”Livet kan vara en dans på rosor”

Mysfaktorn är viktig

Personalen vid stadsträdgården och övrig personal vid parkdriften står tillsammans bakom mycket av den mysfaktor som skapas i Luleå under året. De planterar floder av vårlökar som plötsligt dyker upp lite här och var. De gör rabatter och ställer ut blomlådor. Under vintern ansvarar de för att sätta upp olika ljuspunkter som ljusslingor och julgranar som dyker upp efter gång- och cykelvägar och i rondeller. Allt för att skapa det där lilla extra för att våra gemensamma ytor ska vara mysiga och välkomnande under alla årstider.

Under Haloween 2020 smyckade stadsparken ett spökhus för alla att besöka i Cederparken på Östermalm.

Det oväntade

Det kreativa och det oväntade går ofta hand i hand. Det kan vara i det lilla, en rödlök på en pinne blir ett vackert inslag i en plantering, eller i det stora, övergivna kokiller från stålverket blir vackra planteringskärl på Floras kulle.

Rödlökar uppträdda på en pinne blir en vacker detalj i en höstplantering

Bygger och fixar

Det är inte bara blommor som gör en park. I det stora förrådshuset tillverkar och underhåller personalen alla parkbänkar och blomlådor. De tillverkar också fågel- och insektsholkar som placeras ut lite här och där. Det är också här man i hemlighet tillverkat de fantastiska snödjuren och andra roliga inslag i parkerna som grässäng, karnevalsmasker och fågelskrämma.

Ett roligt inslag i parken. Fågelskrämman togs fram under det år då parkens tema var Ätbart njutbart.

Annat som stadsträdgården arbetar med

  • Underhåller all kommunal lekutrustning, ca 170 platser
  • Tillverkar grillplatser, sittbänkar och bord
  • Tänder marschaller, ljuskorgar och eldstäder vid till exempel jul
  • Förvarar och underhåller evenemangsutrustning som marknadsbord, kyrkstugor och scen
  • Förvarar och underhåller dekorationer för påsk, jul och andra högtider
  • Tillverkar och underhåller hockeymål för de kommunala isbanorna
  • Tillverkar ibland det oväntade, till exempel de härliga grässängarna.
  • Underhåller och servar den egna maskinparken som tex gräsklippare och motorsågar
  • I samarbete med arbetsmarkandsförvaltningen ser man till att det finns ved att elda med vid de kommunala grillplatserna
  • Läs mer om vår verksamhet Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. inom parkdrift

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Anita Sundberg

Bild: Anita Sundberg, Mia Jonsson, Niklas Öqvist

Logotyp