Han gör statistik begripligt

I Luleå kommuns serie ”Hej medarbetare!” får du möta personer som jobbar inom kommunen. Den här gången träffar vi Robert Dahlin som berättar om sitt jobb som samhällsanalytiker på kommunstaben.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Robert Dahlin jobbar med att ta fram och bearbeta statistik som blir underlag för viktiga beslut inom kommunen.

Hej Robert! Du jobbar som samhällsanalytiker, vad gör en analytiker?

– Jag tar fram relevant statistik som visar på trender i samhället kring bland annat byggande och demografi, alltså befolkningsstatistik. Det kan vara i form av data, siffror, grafer och kartor som sedan används som underlag för beslut, eller inför framtagande av till exempel utvecklingsplaner och översiktsplaner.

– Man kan säga att min roll till stor del handlar om att göra statistik begripligt för att det sedan ska kunna användas och presenteras på rätt sätt.

– Ett exempel är befolkningsprognoser som är ett jätteviktigt planeringsunderlag för många verksamheter inom kommunen, bland annat för skolan, ekonomi och samhällsbyggnad. För skolans del handlar det om prognoser över vilka bostadsområden som kommer att växa och hur årskullarna ser ut i respektive område. Det blir sedan underlag för framtida beslut om var det finns behov av nya skolor eller förskolor.

– Jag är också kommunens kontaktperson mot Statistiska centralbyrån (SCB) vilket betyder att jag har tillgång till central statistik och uppgifter som jag i min tur kan förädla och delge till andra inom kommunen.

Hur länge har du jobbat?

– Jag började i september så fem månader ganska precis.

Hur kom det sig att du blev analytiker?

– Jag tycker om att jobba med kartor och siffror och känner att jag har en naturlig fallenhet för det. Sen är jag intresserad av samhället i stort.

Hur ser din bakgrund ut?

– Jag är uppväxt på landsbygden i Gräsmyr, Nordmalings kommun i Västerbotten. Jag har läst kulturgeografi, mark- och miljörätt och har även en yrkesutbildning i GIS (geografiskt informationssystem). Mitt tidigare jobb var i Gällivare kommun och då med mark- och exploateringsfrågor.

Vad tycker du är det roligast med ditt jobb?

– Det är nog att bearbeta och förädla data, och på ett pedagogiskt sätt kunna förklara och göra det begripligt för kollegor och andra i kommunen som behöver underlag.

Utmaningar?

– Att hitta den röda tråden när man presenterar statistik, att gräva fram guldkornen i data som man ska förmedla. Att bara redovisa siffror och grafer rakt upp och ner säger inte alltid så mycket.

Vad är aktuellt just nu?

– Just nu håller vi på att se över våra prognoser så att de reflekterar verkligheten bättre och tar hänsyn till den expansion Luleå är inne i. Befolkningen kommer att öka mer än vad tidigare prognoser visar, det byggs mer och det kommer även att vara många nya jobb i framtiden.

– Dagens prognoser från SCB grundar sig på historiska data och där ingår inte den förväntade befolkningstillväxten som Luleå står inför idag. Det är viktigt att prognoserna kan fånga upp trendskiften utan att vara glädjekalkyler eftersom det kan påverkar nationella beslut kring bland annat infrastruktur och andra viktiga satsningar.

Hur kom det sig att du valde Luleå kommun?

– Det är ett intressant jobb och en spännande kommun. Sen tycker jag om att bo nära havet så det spelade också in. Jag gillar att paddla kajak och har också börjat åka långfärdsskridskor så Luleå är perfekt.

Det här är Robert Dahlin:

  • Yrke: Samhällsanalytiker
  • Avdelning: Kommunstaben, avdelning demokrati och samhälle
  • Bor: Centrala Luleå
  • Ålder: 36 år
  • Intressen: Friluftsliv, läsa, tv-serier
  • Det bästa med Luleå: Att det ligger vid havet. Det är en spännande stad där det händer mycket.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Monika Aunes

Foto: Frank Rizo

Logotyp