Gångavstånd till badhus och historien

Hur många stadsdelar har matvarubutik, badhus, vårdcentral och ett världsarv? Inte många. Gammelstad har något för alla. Familjen Åhl har allt de behöver inom 15 minuters promenad. Och Kaj Bergman njuter av att få bo mitt i historien.

Vårt Luleå börjar sitt besök i Gammelstad med att kliva rakt in i historien, i världsarvet Gammelstads Kyrkstad. Här var den naturliga handelsplatsen i Luleå fram till mitten av 1600-talet då landhöjningen gjorde att fartyg inte längre kom in i hamnen. Stadskärnan flyttades då till den plats där den ligger idag.

Kaj Bergman har tidigare bland annat jobbat som byggnadsantikvarie och chef på Hägnan. Han trivs bra med att bo mitt i historien i Kyrkbyn.

Vi träffar Kaj Bergman, 76 år, utanför hans hem, den ombyggda kyrkstugan med anor från 1600-talet.

– Att bo i Kyrkbyn är att leva mer i forntiden och framtiden än i nutiden. Forntiden för att Norrlands kyrkstäder tillhör en gången tid, framtiden för att dessa världsunika bondestäder är på väg ett bli turistiskt högvilt. Det enda riktigt nutida i Kyrkbyn är pizzerian, menar 76-åringen.

Kaj Bergman har tidigare varit byggnadsantikvarie och chef på Hägnan och ägnar numera en stor del av sin fritid åt att läsa och skriva om historien. Kyrkbyn blev hans hem 1972, då han lämnade Vänersborg för ett jobb i Luleå som skulle vara i fyra till fem år. Såhär 49 år senare är Kaj glad att vara kvar.

– Det är fantastiskt för mig som museiman att få bo mitt i historien. Att få leva där det är så tomte-mysigt alltihopa. Det är ro och stillhet här, säger han.

Dagen till ära singlar stora snöflingor ner från himlen och med de röda kyrkstugorna som bakgrundssiluett känns Kajs beskrivning väldigt passande. Vi vandrar längs Kyrkbyns gränder medan Kaj delar med sig av sin kunskap om platsens historia. Han stannar till när vi närmar oss kyrkan.

– Det finns två stadsplaner i Kyrkbyn. Nu lämnar vi de raka gatorna i gamla borgarstaden och kommer till kyrkstadskvarteren där det är friare byggt. Allt är snett och vint som på medeltiden, berättar Kaj Bergman.

Han tar oss till en av de totalt 408 kyrkstugorna i Kyrkbyn. Kaj berättar att just den stugan har en kvinna donerat och planen är att den framöver ska bli en vintervisningsstuga med öppna luckor.

– Tanken är att den ska lysa och synas när allt annat är stängt – det blir toppen, säger Kaj innan vi avrundar vår historiska vandring.

Gammelstad har ett välutrustat stadsdelscentrum med bland annt matvarubutik, vårdcentral, bibliotek, gym och badhus. Beata Kenin driver Gammelstads bageri och Cafè Ullas i Kyrbyn tillsammans med sin make. Badmästare Erik Wallin jobbar på Gammelstads badhus sedan fem år tillbaka.

Familjen Åhl valde Gammelstad

Färden går vidare mot Gammelstads yngre kvarter. Vi passerar stadsdelscentrumet, kör förbi hyreshusen och svänger in på ett villakvarter på området Stadsön. Lisa Åhl hälsar glatt välkommen när hon, maken David och dottern Joline möter oss utanför familjens hem. De tar med oss till husets baksida, till grillplatsen som David byggt för ett par år sedan.

– Det här är det bästa vi har gjort. Här sitter vi nästan varje helg under vårvintern. Vi gör upp en brasa och myser, det är som att ha en stuga, säger Lisa och slår sig ner på ett av fårskinnen på träbänkarna som omger grillplatsen.

Familjen Åhl flyttade till Gammelstad 2011. För Lisa som växte upp i Sunderbyn intill var det ett ganska enkelt beslut.

– Dels är det nära Sunderbyn där jag har mina föräldrar. Men det är också nära allt annat. Här finns ett stort centrum med Ica, vårdcentral, bibliotek, skola, gym och badhus. Allt inom 15 minuters promenad. Vi sparar tid genom att bo här. Allt som vi löpande gör i vardagen är nära, berättar Lisa.

David häller upp lite varm choklad åt familjen och fyller i:

– Jag var lite mer skeptisk till en början men nu kan jag inte tänka mig att bo någon annanstans. Vi har allt här och det är väldigt barnvänligt. Joline kan gå till kompisar och skolan utan att ens korsa en bilväg.

Familjen Åhl; David, 37, Joline, 9 och Lisa 37 år, har nära till allt de behöver i Gammelstad. De kopplar gärna av på baksidan av sitt hus, vid grillplatsen som de byggt får ett par år sedan.

Även utflyktsmål har familjen gott om i närområdet. Tomholmen, den lilla ön mellan Gammelstad och Sunderbyn, besöker de ofta på vintrarna. Om somrarna får Hägnan många besök.

– Det är helt otroligt att vi har cykelavstånd till Hägnan och världsarvet, som andra reser långt för att besöka, säger Lisa medan hon placerar den första korvskivan över den öppna elden.

FAKTA Gammelstad i siffror

  • 43,2 år medelålder
  • 4 870 invånare
  • 1 djursjukhus
  • 1 världsarv

    Se och uppleva:
  • Friluftsmuseet Hägnan. Ett varierat utbud av aktiviteter och händelser för alla åldrar året runt.
  • Världsarvet Gammelstads kyrkstad. Till Unescos världsarv kommer varje år tiotusentals besökare (om det inte är en pandemi) för att uppleva den unika miljön och känna historiens vingslag på riktigt nära håll.
  • Shop in Lapland. Butiken som bland annat säljer smycken och hantverk av hög kvalité.
  • Mattisberget. På somrarna kan du springa, eller promenera runt Mattisbergets motionsspår. Om vintrarna prepareras skidspår för härliga turer. Spåret är delvis belyst.

    Varför heter det Gammelstad?
    Jo, för att Gammelstad, fram till mitten av 1600-talet, var den naturliga, gamla handelsplatsen i Luleå. Landhöjningen gjorde dock att fartyg inte längre kom in i hamnen vilket gjorde att staden flyttades till den plats den ligger idag. I samband med det fick Gammelstad, även kallad Gammelstaden, sitt namn.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Stina Engman
Foto: Jennie Lind

Logotyp