”För mig är Luleå staden som har allt”

I Vårt Luleås reportageserie ” Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I årets första del möter vi Rebecca Ekström.

– Varje gång jag åker in mot stan har jag samma känsla; nu är jag hemma!

Kroppstyngden lägger sig mot fönstret när bussen svänger runt i den sista rondellen. Efter en lång, och inte jättespännande bussresa, är förväntningarna låga. Men två kilometrar senare har allt förändrats. I Norra hamn går solen ner. Vid Kulturens hus kommer wow-känslan. Framme på busstationen är Rebecca Ekström övertygad om att Luleå ska bli hennes nya hem.

– Jag kände att Luleå var mitt ställe. Det gick jättefort, säger Rebecca Ekström.

Rebecca Ekström tillsammans med sambon Mattias och sonen Elliot på isbanan i Luleå. Rebecca växte upp i Söderhamn. För åtta år sedan föll hon för Luleå, en kärlek som bara fortsätter att växa.

Som 19-årig flyttade hon till Härnösand för att plugga till lärare i lite mer än tre år. Sedan var planen att flytta hem igen. Hem till Söderhamn. Men sista terminen träffade Rebecca sin dåvarande kille, och han skulle tillbaka till Norrbotten. En distans som inte direkt lockade. Och för att ta reda på ”vad det var för ställe” satte hon sig på bussen för ett helgbesök. Tre månader senare packade hon två väskor, en gitarr och flyttade åtta timmar norrut.

Efter ett tag sprack förhållandet som fick Rebecca att packa de två väskorna. Men hon hade redan förälskat sig i något helt annat.

Rebecca minns tillbaka till när hon stod i en folkmassa bara några hundra meter från sin lägenhet. Strandscenen hade i princip smält ihop med midnattssolen. Say Lou Lou drog igång bandet och på några sekunder fylldes Gültzaudden av ett sorl. Enstaka utrop blev till kollektiv extas.

– Jag var tvungen och ringa mamma och berätta! Varje gång jag upptäckte Luleå så föll jag för staden. Och det gör jag egentligen fortfarande, även om jag bott här i åtta år snart. För mig är Luleå staden som har allt.

Rebecca tycker att det känns spännande att sonen Elliot ska få växa upp i Luleå.

”Stanna farteeeen.” Rundgungan lever upp till sitt namn och pendlar runt, runt, runt i en bred omloppsbana. Men nu har killarna i gungan börjat få nog och Mattias, Rebeccas sambo, greppar tag i kanten för att bromsa farten.

På åtta år har livet förändrats. Från lärare till plattsättare. Gültzaudden har bytts mot centrum, och numera är det mer trollkarlar och lekparksrace än festivaler. Det hon prioriterade som nybliven Luleåbo är alltså annorlunda än vad som är viktigt som nybliven förälder.

– Men Luleå fungerar ur alla perspektiv, förklarar Rebecca.

Knarr-prassel-knarr. Knarr-prassel-knarr. I höjd med Norra Hamn blir upprepningen av fotsteg och täckbyxor nästan meditativ, men vid Kulturens hus blir det plötsligt tyst. Rebecca tittar bak på den knallblåa pulkan hon drar på. ”Hurru-dudu.” 1-åriga Elliot har glidit ner och ligger nu med både ben och armar utanför kälken.

– Det har slagit mig, bara de senaste dagarna, att Elliot kommer växa upp här. Det känns så himla spännande. Varje gång jag åker in mot stan har jag samma känsla; nu är jag hemma!

Vem är Rebecca Ekström?

  • Ålder: 31 år
  • Uppvuxen: Söderhamn
  • Bor: Centrala Luleå
  • Gör: Plattsättare
  • Favoritplats i Luleå: Gültzaudden
  • Luleå med tre ord: Liten storstad, kultur

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson

Foto: Petra Älvstrand 

Logotyp