"Ett jobb i ständig förändring"

I vår serie "Hej medarbetare!" får du möta intressanta personer som arbetar inom Luleå kommun. Den här gången träffar vi Ann Wilhelmsson, objektproduktledare på Innovation & utveckling i kommunstaben.

Luleå kommun är en av Norrbottens största arbetsgivare med närmare 7 000 medarbetare. Alla våra 300 yrken har något gemensamt; vi har stor betydelse, vi gör skillnad och vi skapar värde och livskvalitet för kommunens invånare. Med andra ord så spelar vi roll. Varje dag, året om, för Luleå.

Ann Wilhelmsson har det övergripande ansvaret för att kommunens 20 000 användarkonton har tillgång och behörighet till olika system.

Hej Ann! Vad arbetar du med?

Jag är objektproduktledare inom identitet och access på Innovation & utveckling. Det innebär att jag ansvarar för de system som kopplar ihop kommunens verksamheter med olika digitala funktioner. Och även vad användarna ska ha tillgång till. Vi har system som exempelvis möjliggör att man kan logga in säkert på Intranätet hemifrån. Kommunen har ungefär 20 000 användarkonton som jag har övergripande ansvar för.

Kan du ge exempel på vad ni jobbar med just nu?

Vi hjälper skolan med bland annat byte av elevregister och även med digitaliseringen. Tanken är att man endast ska behöva logga in en gång för att nå de olika skolsystemen som finns lagrade i det så kallade molnet.

Har IT-arbete förändrats under dina 12 år på kommunen?

Ja, jättemycket. Bland annat på grund av den ökade digitaliseringen. Till exempel har vår support gått från att hjälpa användare på plats till att fjärrstyra hjälpen. Över lag är vi mer strategiska och behöver vara steget före. Arbetsstyrkan har fördubblats sedan jag började.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Kollegorna, jag klarar mig inte utan dem. Vi har olika kompetens och bidar alla med olika delar i våra projekt. Jag får lära mig nya saker och utvecklas hela tiden. Min tjänst ser väldigt annorlunda ut jämfört med när jag började.

Hur har du påverkats av pandemin i ditt jobb?

Jag har jobbat hemifrån under snart ett och ett halvt år. Det har gått bra tack vare att tekniken funkar. Programmet Teams, en samarbetsplattform för digitala möten, fanns redan på plats på kommunen när vi började jobba hemifrån. Ett bra exempel på hur viktigt det är att vi planerar för framtiden.

Hur ser dina rutiner ut när du jobbar hemma?

Jag brukar starta arbetsdagen vid sjutiden. Eftersom man blir väldigt stillasittande hemma försöker jag vara aktiv på lunchrasten genom att springa eller annat.

Vad är på gång framöver?

En stor fråga som vi tittar på nu är digital legitimation. Bank-ID har sina begränsningar och vi vill ha en lösning som funkar för alla typer av användare och behov inom kommunen.

FAKTA

  • Namn: Ann Wilhelmsson
  • Yrke: Objektproduktledare inom identitet och access på IT-kontoret, Innovation och utveckling.
  • Ålder: 44 år
  • Bor: Södra Sunderbyn
  • Bästa med att bo i Luleå: Skärgården! Vi har stuga på Rödkallen och där vistas vi så mycket som möjligt.
  • Läs mer: Övriga artiklar från Hej medarbetare!länk till annan webbplats

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Karin Kemi

Foto: Privat

Logotyp