En plats att höra ihop med – Sven och Karin köpte gård i Norra Prästholm

I reportageserien ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och med olika bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen träffar vi Sven Norman och Karin Jacobsson som flyttade in på en gård i Norra Prästholmen med sina två barn för snart ett år sedan. Sven är uppvuxen alldeles i närheten.

Tycker du också det verkar vara härligt att bo i Luleå? Här kan du läsa mer om jobb och bostäder i vår stad! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

– Det är något visst med att bo på en plats man verkligen har anknytning till. Jag ville ge mina barn det, en plats de alltid kan återvända till och känna att de hör ihop med, säger Sven Norman.

Sonen Sam är tre år gammal och leker hemma på gården idag med mormor som är på besök. Storebror Elis som är sju år går i ettan inne i Råneå. Karin Jacobsson är född i Lycksele och uppvuxen i Småland:

– Jag växte upp i radhuskvarter så jag är inte alls van att ha tillgång till den här typen av ytor. Innan flytten undrade jag om vi skulle känna oss isolerade så pass långt ute på landet men så har det inte alls blivit. Vi har flera vänner som flyttat till trakterna precis som vi så vi har mycket gemensamt med dem och så är det mycket att göra på gården. Som småbarnsfamilj träffar man också folk genom skolan och föreningslivet.

Sven, Karin och treåriga sonen går en promenad på den stora gården med orangefärgade höstlöv.

Till gården, som är från 1800-talet, hör 9 hektar mark och 200 meter strandlinje.

Plats för kreativ verkstad och replokal

Gården är från 1800-talet och har stall, bagarstuga, lador och förråd. De nio hektaren mark sträcker sig från älvkanten bort till skogsbrynet, så långt ögat når.

– Jag är uppväxt på bortre sidan av berget du ser där borta, säger Sven och pekar mot skogen.

Precis utanför boningshuset finns en byggnad som av tidigare ägarna användes för att bedriva cateringverksamhet.

– Planen är att jag ska ha en kreativ verkstad där inne, ett rum för att måla och skapa. Sven planerar att göra om det andra rummet till replokal, berättar Karin.

– Jag spelade i ett band när jag var i 20-årsåldern, ”Checkpoint Charlie”, och flera av medlemmarna bor faktiskt här i krokarna nu så planen är att ta upp det igen på hobbynivå, säger Sven.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

De slog till utan att ha varit inne i huset

De senaste åren har paret bott i Hörnefors utanför Umeå. Karin jobbade som IVA-sköterska på Norrlands Universitetssjukhus och Sven har doktorerat i ekologi vid Umeå Universitet. Tanken om att flytta norrut har funnits länge.

– Vi har liksom gått och väntat på att Sven skulle bli klar med sina studier. Men när pandemin kom blev det tydligt att vi inte behövde vänta in det på plats, det skulle gå bra att göra det sista på distans och då bestämde vi oss för att det var dags att flytta.

Familjen hittade en hyreslägenhet i Råneå och sålde villan i Hörnefors. De var beredda att bo i lägenheten ett par år i väntan på att det rätta huset skulle dyka upp, men det blev bara ett par månader där. Redan innan de hunnit flytta in fick de veta att gården skulle säljas, och de slog till utan att ha varit inne i huset.

– Svens föräldrar bor bara en liten bit härifrån och jag har promenerat förbi den här gården många gånger de senaste åren. Jag tänkte alltid att det såg mysigt ut men hade ingen aning om att vi skulle komma att bo här en dag, säger Karin.

– Vi visste att det fanns ett stort renoveringsbehov, men det ser vi som en möjlighet att utforma vårt boende som vi själva vill. Det är en gård att växa med. Min pappa är pensionerad snickare så vi har alla möjligheter att få hjälp nu när det ska bytas panel, tilläggsisoleras, bytas fönster och läggas golv, säger Sven.

Sven och sonen Sam, tre år, sitter vid köksbordet.

Karin planerar för en kreativ verkstad i en av byggnaderna som hör till gården. Uppvuxen i ett radhus är hon inte van vid den här typen av ytor.

Köksträdgård, bastu och betsmark

Norra Prästholm ligger ett par kilometer utanför Råneå där barnen går i skola och förskola.

– Råneå har mycket föreningsliv och många eldsjälar som ser till att allt fungerar i byn. Jag var fotbollstränare för Elis fotbollslag förra sommaren men behövde pausa i år eftersom jag färdigställer min avhandling samtidigt som jag jobbar på Sportfiskarna, säger Sven.

– Det kommer så många fördelar med att bo i en lite mindre by, allt blir väldigt tillgängligt här och det är lätt att få plats på aktiviteter. En vecka efter att vi flyttat in hade jag hittat ett stall där jag kunde rida. Folk som bor här tar ett stort ansvar för att det här ska vara en positiv plats att bo på, säger Karin.

Det är ganska sällan de åker in till Luleå för att roa sig, det får inte riktigt plats i livet nu när barnen är små och de närmaste månaderna har de många planer för allt de ska göra på gården.

– Vi har en ambition om att ta del av kulturlivet men det blir nog mer längre fram när barnen är större. Nu trivs vi verkligen med att vara här nära vattnet och naturen och pyssla med trädgården och huset, säger Karin.

Under sommaren har de flyttat på bastun för att få mer utsikt över vattnet och börjat anlägga en köksträdgård där bastun stått. De planerar för fler fruktträd och buskar, och även att skaffa höns så småningom.

– Men det blir ingen stor gräsmatta, eftersom jag är ekolog så vill jag att bin och insekter ska ha mycket tillgång till ängsblommor. Däremot kanske det blir några betesdjur så småningom för att hålla efter betesmarken, vi har funderat på både getter och får, säger Sven.

Tycker du också det verkar vara härligt att bo i Luleå? Här kan du läsa mer om jobb och bostäder i vår stad! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Karin sitter med treåriga sonen vid köksbordet.

Huset har ett stort renoveringsbehov men familjen ser det som en möjlighet att växa och utvecklas tillsammans med boendet. Dessom har de hjälp av Svens pappa, som är snickare.

FAKTA

  • Namn: Sven Norman
  • Gör: Leder fiskevårdsprojekt på Sportfiskarna – Sveriges Sportfiske- och Fiskevårdsförbund
  • Uppvuxen: I Råneå älvdal
  • Bor: Norra Prästholm
  • Ålder: 37
  • Favoritplats i Luleå: Stugan i Bläsaviken
  • Beskriv Luleå med tre ord: Sport, vinter och natur
  • Namn: Karin Jacobsson
  • Gör: Specialistsjuksköterska inom intensivvård
  • Uppvuxen: Lycksele och Västervik
  • Bor: Norra Prästholm
  • Ålder: 37
  • Favoritplats i Luleå: Stugan i Bläsaviken
  • Beskriv Luleå med tre ord: Soligt, havsnära och kulturfrämjande 

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Frida Mörtsell

Foto: Jimmy Edlund

Logotyp