En flygande start på karriären

Hur är det egentligen att arbeta inom försvaret? Vårt Luleå har pratat med två anställda på Norrbottens flygflottilj om chock, livet i Luleå och den där nypa sig i armen-känslan.

– Det här livet har verkligen fångat mig, säger Julia Ejdemo, flygmekaniker på F21.

För bara två år sedan hade hon egentligen ingen riktig koll på Försvarsmakten. Nu är det 20-åriga Julia Ejdemos liv. När vi når henne är hon på prövningar i Stockholm. Första steget mot utbildningen till taktisk officer.

– Jag vill ta mig så långt som möjligt inom försvaret. Det här är inte samma sak som andra jobb. Det känns som att jag gör någonting meningsfullt. Det har verkligen fångat mig, säger Julia Ejdemo, flygmekaniker på Norrbottens flygflottilj (F21).

Julia Ejdemo är flygmekaniker på F21. För bara två år sedan hade hon egentligen ingen riktig koll på Försvarsmakten – nu är det hennes liv.

Första tiden som värnpliktig var däremot lite av en chock. Allting var nytt och annorlunda. Dagarna fylldes med utbildningens grunder. Strid, eller gröntjänst som det kallas, varvades med vapensäkerhet, städning och tjänstgöring. Det var mycket fokus på att bli fysiskt stark. Att vara tidseffektiv men samtidigt noggrann.

Efter några intensiva månader startade Julia sin befattningsutbildning till flygmekaniker. Samtidigt började hon vänja sig vid omställningen och livet som värnpliktig. Och ju mer van hon blev, desto mer lämnade hon och de andra värnpliktiga flygbasen under sin lediga tid för att åka in till Luleå. Halvvägs genom lumpen hade Julia fastnat för både arbetet på F21 och livet i Luleå.

– Du klarar mer än du tror, både fysiskt och mentalt. När du vill ge upp har du fortfarande minst hälften kvar att ge. Du är aldrig ensam, så du behöver kunna anpassa dig för att fungera och jobba med alla. Så du lär dig så otroligt mycket om dig själv och andra. Allt ifrån hur du reagerar i iskallt klimat till att kunna samarbeta med och acceptera alla typer av människor. Det vidgar ens vyer. Jag känner mig verkligen hemma här. Både i Luleå och inom försvaret, säger Julia Ejdemo.

Samarbete för tillväxt

Luleå kommun och Luleå garnison arbetar för att fler ska stanna kvar i Luleå efter sin värnplikt. 2026 ska nämligen F21 kunna utbilda mer än tre gånger så många värnpliktiga, enligt ett regeringsuppdrag. Det innebär ett ökat behov av militär och civil personal som kan utbilda de större kullarna.

Som en del i arbetet för att välkomna nya de värnpliktiga till Luleå var rekryteringsmässa, välkomstmiddag och rundvandringar planerade till hösten 2020. Försvarsmakten ser också över möjligheterna att omvandla grundutbildningen till ett så kallat civilt meritvärde så att de värnpliktiga exempelvis kan ta en undersköterskeexamen eller körkort för tunga fordon – som de senare har nytta av i det civila arbetslivet. Helt enkelt att ta vara på kompetensen de får under sin militära utbildning.

– Vi vill ge dem en rakare väg ut i arbetslivet i Luleå om de inte väljer att stanna kvar inom Försvarsmakten. Det blir en win-win, säger Jonas Berglund, personalchef och major på F21.

– Det finns en hel stad att upptäcka med möjlighet till en fantastisk aktiv fritid. Men förutom att visa det som redan finns, så handlar samarbetet också om att arbeta med helheten för att fler ska välja att stanna kvar i Luleå. Att växa tillsammans, säger Lotta Sundberg, hr-chef på F21.

Luleå kommun och Luleå garnison arbetar för att fler ska stanna kvar i Luleå efter sin värnplikt. Hösten 2020 inledde parterna ett samarbete. Lotta Sundberg, hr-chef på F21, menar att det handlar om att växa tillsammans. 

Pilotyrket var en dröm som 28-årige Filip haft länge. Redan som liten fascinerades han av stridsflygplanen som flög över Piteå. Och intresset höll i sig. 2015 genomförde han sin grundläggande militära utbildning i Uppsala innan han började plugga på Militärhögskolan i Stockholm. Efter två års studier, och en livslång längtan, var det äntligen dags för Filip att flyga själv.

– Det var väldigt speciellt. Häftigt! Lite nypa sig i armen-känsla. Det är det egentligen fortfarande, berättar Filip, stridspilot på F21.

Under åren har hans syn på yrket förändrats. Som ung hade Filip mest fokus på själva flygplanen, vad de kan åstadkomma och känslan av att vara i luften. Idag betyder pilotyrket och arbetet inom Försvarsmakten så mycket mer.

– Allting runt omkring måste fungera, både i luften och på marken. Det gäller att samarbeta, stöta och blöta tillsammans med ditt lag. Och det är det jag gillar med att jobba inom försvaret. De lägger stor vikt vid din personliga utveckling, men också arbetslagets. Du blir aldrig färdiglärd, säger Filip.

Precis som Julia bor Filip numera i Luleå och är anställd på F21. Valet stod mellan F17 i Ronneby eller flygflottiljen i Luleå – och beslutet var enkelt. Att han kommer från Norrbotten var ett skäl. Men det som vägde över var möjligheterna till regelbundna övningar med grannländerna, det stora flygområdet och flygbasens placering. Att det finns nära anknytning till Luleå. Du är alltid en del av staden.

– Sedan är det ju otroligt nära till fin natur med kust, fjäll och skog. Det är något jag njuter av både på jobbet och på fritiden, säger Filip.

Redan som liten fascinerades Filip av stridsflygplanen som flög över Piteå. Idag är han stridspilot på F21 i Luleå.

FAKTA: Samarbetet mellan Luleå kommun och F21

  • Samarbetet startade hösten 2020.
  • Målet är att gemensamt utveckla Luleå kommun och Luleå garnison med fokus på tillväxt.
  • Samarbetar bland annat inom frågor som rör mark och miljö, totalförsvarsplanering samt kompetensförsörjning.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Elin Carlansson

Foto: Tomas Bergman

Logotyp