”Det finns en stor frihet i att ha mer tid och plats”

 I Vårt Luleås reportageserie ”Vi valde Luleå” möter vi personer från olika platser och bakgrunder. Alla med en sak gemensamt – att de valt Luleå. I den här delen träffar vi Jenny Lindberg och hennes sambo Oscar Björkqvist – två arkitekter som lämnade Malmö för Luleå tillsammans med sonen Sven.

– Den tillvaro vi har nu är himmelriket för en barnfamilj, säger Jenny Lindberg.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Det röda trähuset ligger inklämt precis bakom kyrkstugorna i Gammelstads kyrkstad, en mil utanför Luleå centrum. För att komma fram behöver man svänga in mitt emellan två stugor på en smal infart. Tomten är stor med bärbuskar och fina möjligheter till odling. Huset byggdes 1968 och i vardagsrummet sitter en gul medaljongtapet som förmodligen suttit där sedan byggåret. Det är ett hus med själ, mitt i det ovärderliga världsarv som kyrkstaden utgör för mänskligheten enligt UNESCO.

– I morse var jag ute på en skidtur före frukost. Jag hörde en hackspett, såg en korp, en ekorre och älgspår. Det är ett fantastiskt sätt att börja eller avsluta dagen, säger Jenny Lindberg.

Oscar och Jenny sittandes på farstubron till sin röda trävilla i vårvintersolen

Jenny Lindberg och Oscar Björkqvist flyttade från Malmö till ett rött trähus från 1968 i Kyrkbyn i Luleå.

Jenny är född och uppvuxen i Arvidsjaur, Oscar kommer från Helsingborg. Paret träffades när de båda läste till arkitekter i Umeå och efter examen flyttade de ner till Malmö där de hade många vänner och närhet till Oscars familj. Efter ett par år kom sonen Sven och då kände Jenny starkt att det var dags för flytt.

– Jag har nog alltid längtat norrut, till vinter och riktiga årstider. När Sven kom fick jag andra perspektiv på tillvaron. I Malmö bodde vi på femte våningen i en tvåa, innergården var av betong och förskolans gård bestod mest av gummi och plastgräs. Jag har själv vuxit upp med närhet till naturen och allt vad den ger, jag vill ge mina barn den möjligheten också.

– Egentligen var det ju jag som valde Luleå, säger sambon Oscar Björkqvist. Jenny ville till Norrbotten och av orterna här kände jag att Luleå har mest av det jag söker – närhet till natur och klättring utomhus och många roliga möjligheter till jobb.

Flera fördelar med att jobba på en mindre ort

När de väl bestämt sig gick allting fort. Oscar sökte jobb på A och D arkitektkontor och fick napp direkt. Han blev både förvånad och lättad över att det gick så enkelt att få ett jobb som dessutom verkade både kul och utvecklande, och sedan flytten har han upptäckt fler fördelar med att jobba på en mindre ort.

– Här får man chansen att verkligen vara arkitekt betydligt tidigare i karriären. I storstäderna tar det flera år innan man får ta motsvarande ansvar, som relativt nyexaminerad får man sällan vara med från början i större projekt. Men nu får jag vara med och påverka redan från start. Det är mycket svårare och mer utmanande så klart, men också väldigt roligt.

– Det där är ju en typisk fördom om städer i norra Sverige, påpekar Jenny. Att de roliga och kreativa jobben inte skulle finnas här, det är många som inte kan föreställa sig att det kan vara bra för karriären att flytta hit. Men här finns helt andra möjligheter att ta för sig, vill man ha mer ansvar så får man det.

Helbild på Jenny inne i Vetenskapens hus i Luleå

Jenny jobbar som samhällsplanerare i Luleå kommun. Här står hon i Vetenskapens hus, Postens gamla lokaler på Storgatan.

Fördomar är ett tema som återkommer flera gånger under samtalet. Jenny arbetar som samhällsplanerare på Luleå kommun och hennes jobb handlar mycket om den expansion som kommunen ser framför sig de närmaste åren.

– Det finns så många människor som aldrig har varit längre norrut än till Gävle, och de har ofta en bild av att norra Sverige består av enbart landsbygd, att det är avfolkning och avveckling. Jag tror att vi som bor här måste göra allt för att berätta om hur det faktiskt är och visa upp vilka fantastiska livsmiljöer vi har här.

Det handlar inte bara om fördomar som finns i landets södra delar. Jenny menar att även många som bor i norra Sverige delar den gamla schablonmässiga bilden av länet.

– Jag kan känna att det saknas en stolthet ibland, det är många här som frågar oss ”Men varför flyttade ni hit?”, och som blir lite extra förvånade när de hör av att vi båda är arkitektutbildade och valt att bosätta oss i Luleå. Som om det skulle finnas en motsättning!

Bild på Jenny sittande på en stol i Vetenskapens hus i Luleå

Jenny är arkitekt och beskriver sin favoritplats Vetenskapens hus som en arkitekturpärla.

Mer fritid och mindre logistik

Sonen Sven har funnit sig väl till rätta på nya förskolan där gården är större och barngrupperna mindre än i Malmö. På helgerna brukar familjen vara ute i naturen och Jenny har nyligen köpt en gammaldags skidpulka som hon ska restaurera.

– Efter flytten har vi fått mer fritid eftersom det är mindre logistik. Vi gillar båda klättring och det är lätt att komma i väg. Dessutom har vi mer plats i huset till våra klättringsgrejer, säger Jenny.

För Oscar har klättringen också varit ett sätt att lära känna folk.

– Klättring är en väldigt social sport eftersom man måste ha någon som säkrar, det går nästan inte att vara själv. Klätterhuset här i Luleå är jättebra, det finns en bra community här och folk blir väldigt glada när det kommer någon ny.

I huset finns även en verkstad där verktyg täcker väggarna och ett rum som ska bli gästrum och ateljé så småningom.

– Jag tror många förknippar kreativa yrken och personer med mer tätbefolkade miljöer, de tänker sig att man måste bo mitt i stan för att kunna nätverka och mingla. Men det finns också en stor frihet i att ha mer tid och mer plats, jag tycker det är lättare att hitta till kreativiteten här, säger Jenny.

Vill du veta mer om att flytta till Luleå? Klicka här! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vem är Jenny Lindberg?

  • Gör: samhällsplanerare på Luleå kommun
  • Uppvuxen: i Arvidsjaur
  • Bor: i Gammelstads kyrkby, Luleå
  • Ålder: 31
  • Favoritplats i Luleå: en arkitekturpärla är gamla postkontoret som i dag heter Vetenskapens Hus
  • Beskriv Luleå med tre ord: naturnära, vänligt, stressfritt

Vem är Oscar Björkqvist?

  • Gör: arkitekt
  • Uppvuxen: i Helsingborg
  • Bor: i Gammelstads kyrkby, Luleå
  • Ålder: 30
  • Favoritplats i Luleå: Kyrkbyn, en av många vackra platser!
  • Beskriv Luleå med tre ord: skärgårdsnära, lagom stort, blåsigt

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Frida Mörtsell
Foto: Jimmy Edlund, Burban studios

Logotyp