De tar världen till Luleå

Den gemensamma kärleken till dansstilen Lindy hop tog dem runt jorden – och hem till Luleå. Åsa och Daniel Heedman är hemvändarna som driver dansskola med deltagare från hela världen.

2006. På en scen i Sydkorea står Åsa och Daniel Heedman tillsammans med de andra i den välrenommerade dansgruppen Harlem Hot Shots. Det är så fullt i publiken att folk hänger från väggarna för att få se de svenska dansarna. De är stjärnor. Och kön till autografbordet tar timmar att beta av efter showen.

Under sin professionella danskarriär med Harlem Hot Shots turnerade Åsa och Daniel Heedman världen runt. Från hemmet i Stockholm till Las Vegas, USA och den västindiska ö-världen.

Idag är basen Luleå men fortfarande med världen som arbetsplats, nu främst som instruktörer. Allt oftare bjuder de in till kurser på hemmaplan, i hembygdsgillet i Gammelstads kyrkstad. Ett exotiskt inslag för framför allt de långväga gästerna.

– Luleå har öppnat upp möjligheter för oss. Vi har det verkligen perfekt här, konstaterar Åsa Heedman.

Åsa och Daniel Heedman bor idag i Gammelstad i Luleå tillsammans med barnen Wilja, 7, och Manfred, 5. De arbetar som danslärare och organisatörer av events och workshops.  

Men vi backar bandet till mitten av 90-talet då Åsa som 14-åring började tävla i ballroom nere i södra Sverige. Ungefär samtidigt, i Luleå, fick Daniel lägga fotbollsskorna på hyllan när hans knän sa stopp. Istället följde han sin mammas förslag och gav Luleå Bugg och Swing en chans. Det visade sig att han hade talang.

På varsitt håll förälskade de sig i Lindy hop och träffades första gången på Herräng, världens främsta dansläger som årligen hålls utanför Norrtälje.

– Jag var där som lärare och Daniel var där med sin danspartner. Jag minns att han stack ut och jag frågade honom om han ville komma på audition till det som då hette Rhythm Hot Shots, säger Åsa Heedman.

Daniel skrattar och fyller i:

– Du var väldigt tydlig med att poängtera att det var hundra procent fokus som gällde om jag tackade ja. Vilket jag gjorde.

Tillsammans utvecklade Åsa och Daniel en stil som än idag efterfrågas, mycket på grund av sin äkthet.

– Dansen Lindy hop är stark i Sverige, inte minst tack vare Rhythm Hot Shots med dedikerade människor som jobbat för att bevara dansen som den är. Den svenska skolan, där autenticiteten alltid varit väldigt viktig, har spridit sig i världen. Många som tar våra kurser får en aha-upplevelse när de hittar tillbaka till de där svartvita klippen där allt började, säger Daniel Heedman.

Men att turnera världen runt som professionella dansare och instruktörer, och samtidigt vara med och arrangera Herräng, har sitt pris. Båda var trötta och funderade allt mer på hur de skulle lyckas kombinera danslivet med barn. Inför dottern Wiljas födelse, 2011, valde de att flytta hem till Luleå.

– Vi ville komma närmare familjen, närmare vattnet och gärna bo i hus. Men vi ville inte ha ett renoveringsprojekt. Jag var lite tveksam till en början men när vi tittade på Hemnet var det wow, säger Åsa Heedman.

De hittade sitt drömhus med en övervåning passande som danssal, perfekt för privatlektioner. Nära till både skola och förskola – och 200 meter till älven. Att kombinera instruktörslivet med barn, visade sig fungera.

– Vi hade sett andra sluta undervisa när de fick barn. Men vi hittade en lösning. Barnen följde med och det blev en självklarhet när man bokade oss, säger Åsa Heedman och fortsätter:

– Sen kom nästa utmaning när barnen började skolan. Då blev det viktigt för oss att skapa nya arbetsmöjligheter på hemmaplan. Istället för att åka ut i världen varje gång får världen komma till oss. Luleå Airport är enkelt att flyga både in och ut från och det tar under timmen från att man landat tills man kan vara hemma i vår danssal.

Daniel håller med:

– När vi bjuder in till våra kurser kan vi locka med allt annat som också finns här. Snön, isen, kylan eller midnattssolen. En del väljer att stanna några dagar efter våra kurser för att verkligen ta del av vår natur. Jag minns en kille från Grekland. Han stod ute i minus 32, utan kläder och ringde en vän. Det lyste i ögonen på honom. Det är som en saga, sa han.

FAKTA OM LINDY HOP

  • Lindy hop är en swingdans som skapades i Harlem på 20- och 30-talet som en utveckling av Charleston, Break Away och afrikansk dans.
  • Traditionellt dansas Lindy hop till den jazz som växte fram under 30-talet.
  • Frankie Manning räknas som en av de främsta inom genren och undervisade bland annat vid Herräng – världens största dansläger.
  • I Sverige bildades den första professionella Lindy hop-gruppen på 80-talet, Rhythm Hot Shots. Dessa blev senare Harlem Hot Shots vars repertoar förutom Lindy hop även består av step, sång, komik och akrobatik.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Mariana Vnuk

Foto: Petra Älvstrand

Logotyp