Vad äter Bergnäsborna?
Men ska vi lära känna Bergnäset och Bergnäsborna – varför inte börja med vad de äter? Vi åker förbi Coop och tar en titt. Peter Möller är ansvarig för butiken och visar oss den välfyllda delikatessdisken, där Per Eriksson precis bjuder en dam att provsmaka drottning Silvias favoritost, Brillat Savarin.
– Lufttorkad skinka säljer vi mycket av. Vi är ganska stolta över vår delikatessdisk som är stor för att vara en mindre butik, säger Peter Möller.
Något som verkligen sticker ut är chipsavdelningen. Den har Johan Esberg varit ansvarig för sedan 2015. Här samsas ett hundratal sorter på de prydliga hyllorna.
– Jag trycker in lådorna, det blir snyggare. Jag blandar färger så det blir en regnbåge, det ska vara en bra mix. Jag är inte så mycket för chips men jag gillar färgerna! Det här är mitt skötebarn.
Klassikerna grill, lättsaltade, sourcream med flera går förstås hem. Många vågar även testa nyheter.
– Det är kul att se trenderna genom åren. Nu är det populärt med starka chips.
Vi åker vidare till en av de företagare som både lever och verkar på Bergnäset. Anders Larsson driver sedan 2019 cateringfirman Vi 2 från en byggnad på gården bredvid villan där han bor. Förutom catering säljer han matlådor och idag är Mattias Robarth från BDX där för att hämta en hel låda med mat till de anställda.
– Vi var less på att alla åkte och köpte hamburgare. Vi vill ha mer vällagad och prisvärd mat, säger han.
Anders Larsson har arbetat som kock hela livet. På krogar i stan och utomlands i det militära. Att driva eget är något han uppskattar.
– Det vi inte lägger på dyra lokalhyror lägger vi på bra råvaror. Det är stor variation i arbetet och ingen dag är den andra lik!