Bergnäset – här gör man det tillsammans

Bergnäset ligger nära stan men är samtidigt ett eget litet samhälle. Här finns drivkraft och ideellt engagemang som påminner om en välmående by. Jens Lundqvist har bott på Bergnäset större delen av sitt liv och är bland annat drivande i upprustningen av Trolltjärn.

– Jag tror att Bergnäsborna är jätteglada och lyriska över allt som händer, säger han.

Jens Lundqvist och Daphne Djurberg bor båda på Bergnäset och är engagerade i det som händer på området. ”Kan jag hjälpa till så gör jag det gärna”, säger Daphne.

Vad äter Bergnäsborna?

Men ska vi lära känna Bergnäset och Bergnäsborna – varför inte börja med vad de äter? Vi åker förbi Coop och tar en titt. Peter Möller är ansvarig för butiken och visar oss den välfyllda delikatessdisken, där Per Eriksson precis bjuder en dam att provsmaka drottning Silvias favoritost, Brillat Savarin.

– Lufttorkad skinka säljer vi mycket av. Vi är ganska stolta över vår delikatessdisk som är stor för att vara en mindre butik, säger Peter Möller.

Något som verkligen sticker ut är chipsavdelningen. Den har Johan Esberg varit ansvarig för sedan 2015. Här samsas ett hundratal sorter på de prydliga hyllorna.

– Jag trycker in lådorna, det blir snyggare. Jag blandar färger så det blir en regnbåge, det ska vara en bra mix. Jag är inte så mycket för chips men jag gillar färgerna! Det här är mitt skötebarn.

Klassikerna grill, lättsaltade, sourcream med flera går förstås hem. Många vågar även testa nyheter.

– Det är kul att se trenderna genom åren. Nu är det populärt med starka chips.

Vi åker vidare till en av de företagare som både lever och verkar på Bergnäset. Anders Larsson driver sedan 2019 cateringfirman Vi 2 från en byggnad på gården bredvid villan där han bor. Förutom catering säljer han matlådor och idag är Mattias Robarth från BDX där för att hämta en hel låda med mat till de anställda.

– Vi var less på att alla åkte och köpte hamburgare. Vi vill ha mer vällagad och prisvärd mat, säger han.

Anders Larsson har arbetat som kock hela livet. På krogar i stan och utomlands i det militära. Att driva eget är något han uppskattar.

– Det vi inte lägger på dyra lokalhyror lägger vi på bra råvaror. Det är stor variation i arbetet och ingen dag är den andra lik!


En kille i mörkt hår står framför en färgglad välsorterad chipshyllan

De ovanligt snygga chipshyllorna är Johan Esbergsskötebarn. ”Jag är snabb på nyheter, ser jag någotintressant så beställer jag hem direkt!”

Skidträning för alla åldrar

Vi byter fokus från mat till motion och hämtar upp Maria Svanberg, en av de som drar skidspår för BAIK. Skidträning för pensionärer, barn och ”vuxna tjejer” sker varje vecka.

– Det finns inga krav på att man ska vara duktig på skidor. Syftet är att komma ut i skogen och gemenskapen, säger hon.

Vi möter tre klubbmedlemmar som precis kommit tillbaka från en skidtur. Med rosiga kinder och glittrande ögon berättar de om åkningen.

– Vi hade tur med vädret! Det har vi haft varje gång, säger Karin Olofsson och plockar fram mobilen för att visa skidåkningsbilderna.

På tisdagar är det skidåkning för pensionärer och de vill gärna att fler hakar på.

– Det är fantastiskt fina spår och otroliga möjligheter att åka både långt och kort, fortsätter hon.

 

Tre personer på skidor i snö.

Karin Olofsson,Åsa Carlström ochBo Stenlund har varitute på en härlig skidtur.

Baik = gemenskap

Att BAIK är viktigt för Bergnäsborna är tydligt. Här samlas ideella krafter som tillsammans gör Bergnäset till en bättre och roligare stadsdel. Ebba Boudin spelar fotboll i BAIK:s damlag.

– Vi får jättebra förutsättningar av föreningen som satsar likvärdigt på herr- och damfotbollen. Det är ett fint lag med en gemenskap och positiv konkurrens, säger hon.

Efter en stund dyker Daphne Djurberg och Jens Lundqvist upp. De är båda engagerade i BAIK och Daphne är dessutom coach för Brooklyn Eagles, basketlaget. Tillsammans med ideella krafter, sponsorer och kommunen har Trolltjärn fått sig en rejäl upprustning. På området finns numera café och grillplatser, volleybollplan, multigolfplan, bouleplan, basketplan med mera. Till och med en dansbana! Ett hopptorn i tjärnen, som för övrigt är 5,5 meter djup, står på önskelistan.

– Bergnäsborna är så glada över att det återupplivas som det var på 80- och 90-talen. När vi haft ideella kvällar har det kommit massor med folk. Man får mer pang för pengarna när man blandar in civilsamhället, vi visar att vi kan, säger Jens och Daphne lägger till:

– Vi har skapat ytor åt ungdomarna och jag har sett dem sitta där långt framåt hösten. Det värmer hjärtat.

De äldre uppskattar också att sitta där mitt i smeten.

En tjej med en fotboll i BAIK-kläder.

Ebba Boudin har spelat 11 år i BAIK.Hon har även varit ansvarig för ferieungdomaroch fotbollsskola.

Mångkulturell mötesplats i kyrkan

Innan vi lämnar Bergnäset åker vi förbi kyrkan på Trolleberg. På tisdagseftermiddagarna är det mångkulturell mötesplats i kyrkans lokaler, med fokus på att öva svenska.

Vi möts i dörren av Marina Lundberg, församlingspedagog som visar oss runt i lokalen.

– Alla som vill är välkomna att vara med. En del av de som hjälper till är pensionerade lärare.

I dag är 18 besökare och 12 personal och volontärer på plats, utspridda i olika rum. Några tittar i en tidning med lättlästa nyheter på svenska och pratar om elpriser och sporthändelser. På väggen hänger en världskarta med nålar som visar vilka länder olika deltagare kommer ifrån. Just nu är det många från Afghanistan, Iran, Irak och afrikanska länder.

Refka Soliman från Egypten är här tillsammans med sin make.

– Jag trivs jättebra här och lär känna nya människor, säger hon.

Vi kikar in i kyrksalen där en solist övar.

– Det spelar ingen roll vilken religion man har. En del går in här och lägger ut sin matta eller tänder ljus, säger Marina Lundberg.

Två personer ler mot kameran.

Refka Soliman med sin make Ghayis Soliman, båda från Egypten. Refka uppskattarspråkträningen och det sociala sammanhanget i kyrkan. Ghayis har varit många åri Sverige och hjälper till att översätta.

FAKTA om Bergnäset

  • Invånare: 3769 (2020)
  • Medelålder: 42,5 år (2020)
  • Fem förskolor och fyra grundskolor
  • Vård- och omsorgsboende samt trygghetsboende
  • 33 procent hyresrätter, 9 procent bostadsrätter, 49 procent äganderätter, 9 procent specialbostäder
  •  

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Maria Ekman

Bild: Viveka Österman

Logotyp