Bälinge – byn som bygger ut

Bälinge är idag kanske mest känt för berget med samma namn men med storsatsningen på Bondgården Bälinge kan byn också bli känd som ett nav för lokal matproduktion.

Det var inte många soliga dagar under hösten men när Vårt Luleå hälsar på i Bälinge lyser solen. Från byavägen syns bondgårdens nybygge tydligt. Det är Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson och hennes sambo Thomas Holmbom som satsar allt de har på att utöka verksamheten med restaurang, hotell, lanthandel och gårdsbutik.

en pojke med get och en kvinna

Britta-Karin Staffansdotter Jakobsson med bonussonen Pelle och bocken Eskil som är en lappget och vid fototillfället på myshumor, men annars väldigt envis.

Genuint mathantverk

På gården finns alla djur som hör till en bondgård: kossor, hästar, får, getter, grisar, höns, en hund och katter. Idag säljer bondgården mest mjölk och kött, men där händer annat också. I somras spenderade ett 50-tal barn fyra veckor på sommarkollo på gården där de bland annat lärde sig sköta djuren, odla, baka bröd och hugga ved.

fårflock

Gotlands- och hälsingefår levererar ull och kött till bondgården. I bakgrunden syns den 600 kvadratmeter stora nya byggnaden som ska inrymma restaurang, lanthandel och gårdsbutik.

På gården avlastas en lastbil med byggmaterial och inne i det mysiga bondköket berättar Britta-Karin om idéerna för hur de ska utforma verksamheten. Mycket handlar om mat förstås. Hon har gått olika kurser i matproduktion: hur man gör korv eller glass, ystar ost och bakar surdegsbröd. Lokalt producerad mat ska serveras i restaurangen och säljas i lanthandeln.

– Det kan även bli en lokal saluhall här. Just nu är det mycket nätverkande för att få igång och ihop leverantörer. Här i Bälinge har vi en tjej som vill ysta ost som jag försökte koppla ihop med en doktorand i Luleå som har börjat göra en riktig god grönmögelost. Vi ska sälja lokalproducerad korv från grannbyn och servera riktig bondmat som på 1930-talet, berätta Britta-Karin.

Mellan restaurangen och ladugården sitter en glasvägg för att besökaren ska kunna vara nära produktionen. Britta-Karin och Thomas hoppas att de kan starta upp delar av verksamheten kommande sommar.

ett gäng gubbar framför en stuga

Rolf Engberg, Torbjörn Nilsson, Rolf Josefsson, Bror Erik Johansson, P O Larsson och Roland Öhgren (fr v) går på gubbdagis. Aktiviteterna kan vara allt från att bygga en bagarstuga eller underhålla elljusspåret.Bagarstugan invigdes högtidligt för två veckor sedan med att Luleå-kocken Simon Laiti, bygdens son, bakade pizza i den nymurade stenugnen.

Gubbarna på bygget

Bara två minuter från bondgården, i byagården, hörs sågen och hammaren. Sex män spikar för fullt – de reparerar hockeyrinken. Gänget som tillhör byns intresseförening har precis byggt färdigt den nya bagarstugan. Och det var inte det första projektet, tillsammans med Bälingeborna har de byggt cykelbana, flytbrygga och boulebana. För detta kreativa arbetssätt, där intresseföreningen samverkar med övriga föreningar och företag, har Bälinge fått utmärkelsen Årets by i Luleå kommun 2016.

Hyra för gården

Bälingegården är mötesplatsen i byn där intresseföreningen arrangerar olika aktiviteter. Det har länge varit gratis men nu har fritidsförvaltningen sett över uthyrningen av de kommunala samlingsgårdarna för att skapa mer likvärdiga förutsättningar. Hittills har några föreningar betalat en viss hyra, medan andra som Bälinge intresseföreningen har fått nyttja byagården gratis. Förslaget till föreningen är nu att de antingen kan hyra byagården för ett helt år, eller per timme de använder den eller själva tar över Bälingegården.

– Det bli svårt för oss att betala 75 000 kronor i hyra per år, så vi funderar på att ta över Bälingegården helt och sköta allt i egen regi. Det är en viktig mötesplats för oss, säger ordförande Roland Öhgren.

Artikel från Vårt Luleå nr 6-2017

Bälinge i siffror

  • 536 invånare
  • 221 villor, två hyresrätter
  • 4,2 procent arbetslöshet
  • 306 898 kr/år medelinkomsten
  • 42,8 år är medelåldern
  • en förskola med finsktalande personal
  • Sevärt: Bälingeberget, ett 2,8 km stort naturreservat med klapperstensfält och urskog, många sällsynta arter och tallar som är 400 år gamla.a
  • Nyaste företagstillskott: hunddagis och hundpensionat

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Katja Güth Laitila

Foto: Peter Rosén

Logotyp