Vuxenutbildningen under ett tak

Många trotsade regnet och besökte Vuxenutbildningens invigning och Öppet hus under måndagen. Efter att under några år haft verksamhet på olika platser i Luleå har Vuxenutbildningen nu samlats på Laboratoriegränd 11 på Porsön.
– Nu firar vi att Vuxenutbildningen har samlats under ett tak igen, säger Birgitta Nilsson, chef för Vuxenutbildningen.

Under Öppet hus har besökarna fått se och prova på olika utbildningar och kurser som Vuxenutbildningen har att erbjuda. Olika företag berättade om de yrken som de behöver anställa personal till.

Bandet knyts när Vuxenutbildningens nya lokaler invigs. Från vänster: Birgitta Sundström, rektor, Sana Suljanovic, rektor, Lenita Ericson, kommunalråd och Caroline Stoltz, tf. rektor.

Kö till spiktävlingen

En av höjdpunkterna under dagen var den populära spiktävlingen som anordnades av lärlingsutbildningen för träarbetare. Kön var lång när besökarna tävlade om vem som kunde spika bäst. Yrkesutbildningen för restaurang stod för matserveringen som fick mycket beröm, både för maten och den höga servicen från eleverna.

Under eftermiddagen besöktes scenen av talare från olika utbildningar och företag. Bland annat berättade Bilbolaget om sitt behov av personal och hade även med sig en praktikelev som går en av lärlingsutbildningarna inom fordon, där förhoppningen är en anställning efter färdig utbildning.

Vuxenutbildningen anpassar många av sina utbildningar till behovet som finns hos olika branscher, för att kunna bidra till en god kompetensförsörjning i kommunen och Norrbotten.

Alla verksamheter samlade

Under Öppet hus invigde kommunalråd Lenita Ericson (S) även Vuxenutbildningens nya lokaler:

– Jag har fått det ärofyllda uppdraget att knyta ihop hela Vuxenutbildingen till den här platsen.


Motorgården

På Motorgården bedriver Vuxenutbildningen lärlingsutbildning inom fordonsteknik. Det är ett lokalt jobbspår på två år som är till för unga och nyanlända individer över 20 år som ska etablera sig i arbetslivet. Här visar Motrogården upp sin del av verksamheten under Öppet hus.

FAKTA

  • Vuxenutbildningen finns nu på ny adress, Laboratoriegränd 11, Luleå.
  • Det finns utbildningar både på dagtid och distans.
  • Lärlingsutbildningarna är till 70 % arbetsplatsförlagd.
  • Läs mer om alla utbildningar på www.lulea.se/vuxenutbildningenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Text: Sara Ruthberg

Bild: Anders Alm

14 maj 2019

Logotyp