Vatten till Sörbyarna - så här tänker vi
Luleå kommun har en investeringsplan för produktion och leverans av vatten och avlopp. Vi är redan på gång och jobbar enligt den. Vi bygger Östra Länken, vi drar nya ledningar till Råneå och vi har förstärkt ledningsnätet mot Sörbyarna.
Trots alla stora projekt som vi arbetar med i dagsläget återstår mycket att göra, och på längre sikt behövs mer omfattande åtgärder genomföras. Detta gäller för såväl landsbygd som stad. De boende i sörbyarna Alvik, Långnäs och Ale tycker att de ofta drabbas av störningar vad gäller vattendistruibitionen. I ett brev till kommunen frågar de bland annat hur kommunens VA-plan för dessa byar ser ut.

Vattentornen i Måttsund och Antnäs stod klara för driftsättning hösten 2020 och förhoppningen är att våra kunder ska uppleva färre vattenavbrott och ett jämnare vattentryck i kranen över dygnet. Vattentornen är ett led i vår förstärkning av vattenledningsnäten i kommunen.
Vi arbetar enligt vatten och avloppsplanen 2030
VA-planen för Luleå kommun antogs av kommunfullmäktige 2018 och sträcker sig fram till år 2030. VA-planen beskriver hur frågorna kring vatten och avlopp skall hanteras i hela kommunen, det vill säga både i stadsbygd och landsbygd.
Trots alla vatten- och avloppsprojekt vi genomför återstår mycket att göra och många frågar sig när vi ska prioritera just deras område.
Det är framförallt i landsbygden de boende upplever att de drabbas av många störningar av vattenleveransen. Exempelvis kan nämnas Sörbyarna, Alvik, Långnäs och Ale. I våra mätningar kan vi dock inte se att dessa byar är mer eller oftare drabbad av störningar än kommunen i sin helhet. Dock kvarstår faktum att kapaciteten för vatten och avlopp är begränsad till detta område som läget ser ut idag.
De boende i sörbyarna Alvik, Långnäs och Ale tycker att de ofta drabbas av störningar vad gäller vattendistruibitionen. I ett brev till kommunen frågor de bland annat hur kommunens VA-plan för dessa byar ser ut.
– Vi arbetar ständigt för att åstadkomma långsiktigt hållbara och kostnadseffektiva lösningar för vatten- och avloppskollektivet. Det finns ett stort behov av åtgärder på många platser och vi tar beslut om vart vi gör insatserna utifrån en prioriteringsordning som utgår ifrån den beslutade VA- planen 2030, säger Petra Viklund, chef på Luleå kommuns vatten- och avlopps avdelning.
Vi förstärker vattensystemet
För att förstärka systemet på kort sikt har ett antal åtgärder genomförts. Vi har arbetat med bräddrening via fällningsdammar, som är behandlingsanläggningar för avloppsvatten. Vi har byggt om av ett urval ledningssträckor kombinerat med brunnsbyten i syfte att minska tillskottsvatten. Vi har byggt och ska även bygga för uppgradering av ett antal pumpstationer. Och exempelvis uppgraderas vattenverket i Klöversträsk under sommaren 2021.
Vi har byggt och driftsatt två nya högreservoarer för dricksvatten i Antnäs och Måttsund vilket gett en viss ökad anslutning till det allmänna dricksvattennätet i Sörbyarna.

– På längre sikt behöver vi göra mer omfattande åtgärder för att förstärka VA-kapaciteten. Hur detta skall lösas behöver utredas i ett större sammanhang, dels genom en avloppsstrategi, dels i en beslutsgrundande VA-utredning som skall genomföras under VA-planperioden, säger Petra Viklund (bilden).
Förnyelse av ledningsnätet
Den kommunala vatten- och avloppsanläggningen i Luleå, är till stor del gammal och i behov av förnyelse. Och vattennätet behöver också utökas för att klara ett växande Luleå, det stora projektet Östra Länken är ett exempel på det.
Vid förnyelse och renovering är det viktigt att åtgärderna görs på rätt ställe så att vatten- och avloppsabonnenternas pengar används på bästa sätt, vilket är en prioriterad fråga i VA-planen. En strategisk förnyelseplan har tagits fram för Luleå kommun. Där anges vilken förnyelsetakt som bör hållas samt hur resurserna skall prioriteras.
Läs mer om Sörbyarna
Vill du ha mer specifik information gällande bland annat statistik för antal vattenläckor per kilometer och år i Alvik, Långnäs, och Ale kan du läsa om det på vår sida om kommunalt vatten och avlopp. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.
FAKTA
- Uppdaterad 5/7-22 Mer information om vatten och avlopp i Luleå kommun finns på Lumires webbplats.
DELA VIA SOCIALA MEDIER
Text och foto: Eva Sundgren
RELATERADE ARTIKLAR