Ungdomarna som var i åldrarna 17-31 arbetade i ett så kallat "hackathon", vilket är ett evenemang, vanligtvis under flera dagar, där människor samlas för att samarbeta för att lösa ett problem eller identifiera nya möjligheter. På agendan denna gång stod karriärsmöjligheter, sociala platser för unga, event och ungas möjlighet till beslutsfattande i lokala frågor.
– Kommunerna i Barentsregionen har flera gemensamma utmaningar, bland annat att behålla och locka unga. Därför är det viktigt dela erfarenheter och goda exempel men också lära sig från hur andra kommuner jobbar och på vilket sätt vi kan inspireras för arbetet på hemmaplan, menar Daniel Smirat, ledamot i kommunfullmäktige samt ordförande i Barents Road. Han är nöjd med deltagarnas kreativitet och hårda arbete:
– En av rekommendationerna var att införa ungdomsfullmäktige, något som vi faktiskt tittar på just nu i Luleå. Det bekräftar att det här är något som de unga själva tycker är viktigt och därför ska vi se till att det förverkligas.
– Det handlar om att skapa attraktiva samhällen för att unga människor ska trivas, och då gäller det att arbeta ihop med ungdomarna, inte åt dom.
Barents Road Internationella Förening bildades 1997 och har idag fokus på frågor såsom ungdomsdelaktighet, kultursamarbete och turism. Nataliia Hammarberg, internationell strateg och koordinator för Barents Roads kansli i Luleå kommun, trycker på vikten av fortsatt samarbete i området:
– Barents Road har sitt kansli i Luleå kommun sedan 2018. Organisationen arbetar för att stimulera ett ökat samarbete & dialog i Barentsregionen. Idag behöver vi internationellt samarbete, mellanmänskliga relationer och dialog över gränserna mer än någonsin.
"Unga måste få tycka till och bidra"
Deltagaren Astrid Aleksandra Hansen från norska Bodö är nöjd med workshopen:
– Vi har många likheter mellan länderna och bryr oss om samma saker. Att involvera ungdomar, till exempel genom ett lokalt ungdomsråd, är en viktig förutsättning för demokratin. Unga måste få tycka till och bidra.