Ta hjälp av energimärkningen innan du handlar

Ta en extra koll på energimärkningen när du ska köpa ny kyl, ny tvättmaskin eller ny TV. Från och med 1 mars 2021 har märkningen renodlats och skalan har utökats till A-G vilket gör det enklare för dig att handla smart samtidigt som den utmanar tillverkare att utveckla allt effektivare hushållsapparater. 

Energimärkningen med pilar från grön till rött finns på alltifrån kylar, frysar, diskmaskiner, tv-apparater till värmepumpar och annan uppvärmning. Som konsument har du rätt att få information om energimärkningen innan du handlar, det gäller i butiker, på nätet och i reklam. Från 1 mars 2021 har några produkter ny energimärkning.

Ta del av produkternas energimärkning innan du gör ditt inköp.

Ny energimärkning

Först ut med den nya energimärkningen är några av de produkter som har haft energimärkning allra längst.

Produkter med ny energimärkning 1 mars 2021:

 • Kylar och frysar
 • Vinkylar
 • Diskmaskiner
 • Tvättmaskiner
 • Kombinerade tvättmaskiner och torktumlare
 • Tv-apparater
 • Bildskärmar, till exempel separata datorskärmar

Det här innebär den nya energimärkningen

Nya energiklasser införs på skalan A-G, där A är effektivast och klasserna A+++, A++ och A+ försvinner. Det går inte att jämföra de gamla och nya energimärkningarna då de bakomliggande testerna och beräkningarna har ändrats för att passa dagens och framtidens konsumenter och produkter.

De produkter som finns till försäljning och som använder minst energi kommer från början med den nya energimärkningen troligen vara i energiklass B eller C. Men det kan också finnas produkter i energiklass A. QR-kod – kommer att finnas som länkar till mer information.

Den rekommenderade temperaturen för kylskåp sänks nu med en grad från + 5 grader till + 4 grader. Energianvändningen ökar, men temperatursänkningen bidrar till att matsvinnet minskar.

Energianvändningen för diskmaskiner och tvättmaskiner visas för 100 diskningar och tvättar med ECO-programmet. Programtiden anges också i timmar och minuter.

Buller för vitvaror visas både som antal decibel och med en bokstav på skalan A-D, där A betyder lägre ljud än D.

För tv-apparater och bildskärmar visas energiklassen och energianvändningen, både med normalt kontrastförhållande (SDR, Standard Dynamic Range) och med högt kontrastförhållande (HDR, High dynamic range), om tv:n har hög kontrast.

Märkningen med A+++ , A++ och A+ försvinner och ersätts med en skalan A-G.

Lampor får ny energimärkning 1 september 2021

Näst på tur att få ny energimärkning är lampor som har energimärkning med skalan A++-E. 1 september 2021 blir den nya skalan A-G.

Produkter som behåller den gamla märkningen

Det är inte alla produkter som idag har energimärkning som kommer att få nya generationen energimärkning 2021. En del produkter behåller den tidigare energimärkningen, exempel på produkter som behåller tidigare generationen energimärkning är:

 • Torktumlare
 • Ugnar
 • Köksfläktar
 • Värmepumpar
 • Värmepannor

Konsumenten har rätt att få veta innan köpet

Som konsument har du rätt att få veta energianvändningen innan du handlar. Butiken ska se till att alla produkter är märkta och tillverkaren ansvarar för att informationen på energimärkningen är riktig. När du handlar på internet har du också rätt att få informationen och energimärkningen ska visas i reklam.

En ny energimärkning gör det enklare för dig att handla smart samtidigt som den utmanar tillverkare att bli ännu bättre och utveckla allt effektivare hushållsapparater. Energimärkningen är obligatorisk och gemensam för EU-länderna. Marknadskontrollmyndighet i Sverige är Energimyndigheten.

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Lena Hedberg

Bild: Shutterstock

Logotyp