Sverigefinnarnas dag 2024 - så kan du fira i Luleå

Lördag den 24 februari är det Sverigefinnarnas dag. Sverigefinnar är Sveriges största nationella minoritet. Förra året tilldelades Luleå kommun utmärkelsen Årets Sverigefinska kommun av Sverigefinländarnas Delegation/Ruotsinsuomalaisten valtuuskunta. Detta år arrangerar Finska föreningen och Luleå kommun en dag av musik på Lillan i centrala Luleå.

Luleå kommun ingår i förvaltningsområden för meänkieli, finska och samiska språken. De personer som vill använda finska, meänkieli eller samiska i kontakten med kommunen har rätt att göra det, både muntligt och skriftligt, och få svar på samma språk. Kommunen ska även erbjuda förskola och äldreomsorg på dessa språk.

Läs mer om de nationella minoriteternas rättigheter i Luleå kommun. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 Sverigefinnarnas officiella flagga.

2014 fick sverigefinnarna en egen officiell flagga med både den finska och den svenska flaggans färger.

På folklivsforskarens födelsedag

Att den 24 februari valts för att synliggöra den sverigefinska minoritetens historia, språk och kultur som en del av det svenska kulturarvet beror på att det är folklivsforskaren, folkloristen och författaren Carl Axel Gottlunds födelsedag. Gottlund verkade för sverigefinnars rättigheter och var med och bildade den första finska föreningen i Sverige 1830.

Pirkko Ervasti, ordförande för Finska föreningen i Norrbotten, ser fram emot dagen:

– Äntligen har vi fått svart på vitt att vi är en minoritet. Det är det vi firar. Nu har vi våra rättigheter att få prata vårt språk, gå i finsktalande skolor och bo på ålderdomshem för finskspråkiga. Vi firar det som en högtidsdag, kan man säga.

Hon menar att det också är en möjlighet att göra sin röst hörd:

– Det är viktigt att vi får synas, precis som för alla minoriteter. Innan vi blev ryskt så tillhörde vi ju Sverige och nu är vi samma folk igen. Det känns fint att få visa upp vår kultur genom musiken, såsom vi ska göra på lördag när vi firar tilsammans på Lillan.

Och att synas har blivit enklare, tycker hon:

– Luleå kommun har gjort bra insatser de senaste åren, såsom att öppna en förskola för minoritetsspråkstalande, Charlottendal. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Ännu en avdelning för finskspråkiga har öppnat för ett tag sen då det var en så stor efterfrågan. Kommunen har arbetat aktivt, tycker jag, och det är vi tacksamma för.

– Jag märker att fler och fler vill visa att de pratar finska. Det finns en större stolthet nu än jag upplevt förr. Dessutom vill fler och fler samverka med oss på Finska föreningen, såsom kommunen och regionen. Det går framåt, vilket är jättekul.

Svängig folkdansmusik på Lillan

Hela vägen från Oulu i Finland kommer folkdansbandet Rälla för att fira tillsammans med Luleåborna. De beskriver sin musik som välkomnande, kreativ och flytande:

– Vi sjunger och spelar väldigt traditionell folkmusik inspirerad av kulturen i norra Finland och Sverige, specifikt från Tornedalen, Österbotten och Oulu, säger violinisten Osmo Hakosalo.

Inom folkmusiken är känslan av musiken viktig, och många gånger bestämmer stämningen vad som händer härnäst, förklarar Osmo:

– Vi spelar aldrig efter noter så varje spelning blir unik. Vi har inga regler för vår musik och gillar att spela mer organiskt, att känna in musiken. Oftast är vi tre som spelar men på lördag blir vi fyra och det är lite essencen av vårt band – vi är spontanta i allt vi gör!

Fira sverigefinnarnas dag i Luleå

Firandet i Luleå arrangeras av Finska föreningen i Luleå och Luleå kommun. Fritt inträde.

14.00 Barnkonsert

Musikgruppen Liikkuva laulureppu från Kempele, Oulu, spelar. Passar alla åldrar.

15.00 Fika

16.00 Folkmusikgruppen Rällä uppträder

Folkmusikgruppen Rällä från Uleåborg spelar och sjunger folkmusik från norra Finland. Fängslande och svängig folkmusik med arktiska toner.

18. 00 Karaokedans

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text: Josefin Högström

Bild: Frank Rizo

Logotyp