Sommar, skärgård och feriejobb: Södra hamnplan och Junkön

Luleå skärgård myllrar av aktiviteter under sommaren. Man kan ta båten ut till en av de många öar som finns, njuta av solen på Södra hamnplan, eller så kan man sommarjobba. För många ungdomar blir skärgården och Södra hamnplan deras arbetsplats under två eller tre veckors tid på sommaren.

Varje år sommarjobbar runt 900 ungdomar på olika arbetsplatser runt om i Luleå kommun och för många är detta deras första steg ut i arbetslivet. I denna reportageserie i fem delar träffar vi några av de ungdomar som arbetar i sommar. I första delen besöker vi Södra hamnplan och Junkön.

tvu ungdommar framför båtar i en hamn.

Molly Grann och Livia Esperi arbetar som hamn- och stugvärdar på Junkön.

På Södra hamnplan anordnas det en mängd olika aktiviteter under sommaren. Där finns en caféstuga som säljer fika och fritidsbanken som lånar ut idrottsutrustning. Det är även en arbetsplats för ungdomar mellan juni och augusti. Två ungdomar som spenderat tre veckor med att arbeta här är William Wågström och Emelie Hannedahl.

Dagarna varierar ganska mycket beroende på väder. Är det bra väder så kan det vara full rulle i kiosken eller på fritidsbanken. Då är det kunder konstant. Är det tråkigt väder är det mer att fixa saker utomhus, berättar William Wågström som arbetar sitt andra år på Södra hamnplan.

Emelie Hannedahl arbetar första året på Södra hamnplan. Förra året arbetade hon med parkarbete.

Den stora skillnaden är kundbemötandet. Det fanns inte när man arbetade med parkarbete, säger hon och fortsätter:

Jag är inte van vid den här typen av arbete, men det är kul att få lära sig och vara med andra människor. Det är roligt att prata med folk och ibland kommer de fram och pratar om sin dag, då får man som en fin konversation.

 

ungdom som bemannar en kiosk

William Wågström arbetar för andra året i rad på Södra hamnplan.

Både William Wågström och Emelie Hannedahl tycker att deras sommarjobb på Södra hamnplan har varit en bra start på arbetslivet och rekommenderar andra att söka.

Jag tycker det har funkat bra att jobba för Luleå kommun. Det är ett ganska lugnt arbete och ganska fritt, berättar William Wågström.

Emelie Hannedahl instämmer. 

Jag tycker det är en ganska bra start till framtida jobb. Många jobb kräver att man har någon typ av erfarenhet av kundbemötande, så det känns som att det är ett väldigt bra val jag har gjort.

 

Ungdom som hämtar material från en hylla.

Arbetsuppgifterna är varierande och Emelie Hannedahl tycker bäst om kundbemötandet.

Från Södra hamnplan är det en kort båttur ut till någon av öarna i skärgården - för många en plats för fritid, för andra en arbetsplats. Det är fallet för Molly Grann och Livia Esperi som spenderar två veckor som hamn- och stugvärdar på Junkön.

Arbetsuppgifterna är varierande. Hamn- och stugvärdarna sköter caféet och serverar våfflor, korv och fika, de möter upp turbåtarna, städar faciliteterna och pratar med de i hamnen för att se till att de har det bra. Båda Molly Grann och Livia Esperi tycker att det är väldigt kul att få träffa människor.

Jag tycker det är väldigt kul att man får möta så mycket folk. Att man får hjälpa de som besöker skärgården. Vissa är väldigt pratsamma och vill berätta historier om skärgården och det är väldigt roligt, berättar Molly Grann. 

Livia Esperi instämmer.

Det bästa är att man får träffa så mycket folk och de som kommer till skärgården är så himla trevliga. Fiskarna som bor här är också trevliga. Det tycker jag är väldigt roligt, berättar hon.

Båda trivs med arbetet och rekommenderar andra att söka sommarjobb via Luleå kommun. 

Jag skulle verkligen rekommendera andra att söka. Jag tycker helt klart det är det bästa jobbet jag har haft, säger Livia Esperi.

Molly Grann instämmer. 

Samma här, det är helt fantastiskt. Jag har varit väldigt nöjd med kommunen både i år och förra året när jag jobbade på ett vård- och omsorgsboende, men speciellt i år då det är så himla skönt att få vara väldigt självständig. Vi får vara ute i naturen. Det är så bra, säger hon.

 

Två ungdomar bakom informationsdisken på Junkön

Molly Grann och Livia Esperi trivs med arbetet och tycker om mötet med besökarna.

FAKTA

DELA VIA SOCIALA MEDIER

Text och bild: Rebecca Hansson

Logotyp